Блог

Як відкрити інтернет-магазин?

28 січня 2020 р.

Як відкрити інтернет-магазин? #1

З 2014 року по теперішній час число користувачів мережі збільшилось на 2 мільярди людей, зростання склало 75%, а з 2012 року – 100%. На сьогодні це 4,39 млрд користувачів.

6 годин і 42 хвилини – стільки в середньому проводить часу звичайна людина в режимі онлайн. Кожен день, а це майже чверть життя.

Обміркувавши ці факти, стає зрозуміло чому все більше людей працюють в інтернеті. Продають товари, ведуть блоги, створюють спільноти та інше. Аудиторія мережі стабільно зростає і дорослішає.

Чи потрібен особистий сайт при необхідності зібрати свою аудиторію? Питання, скоріше, риторичне.

Що потрібно для відкриття інтернет-магазину з нуля

З чого почати? З чого починається будь-який сайт?

В першу чергу необхідно зрозуміти, чим обумовлена ​​потреба створення сайту, тобто конкретизувати цілі сайту і завдання, які з його допомогою буде вирішувати власник.

Наприклад, цілі можуть бути наступними:

  • Поліпшення процесу продажів
  • Надання користувачам актуальної інформації про компанію і послуги
  • Підвищення впізнаваності бренду
  • Автоматизація бізнес-процесів
  • Спростити процедуру зворотного зв'язку і зменшити кількість дзвінків до служби підтримки клієнтів
  • ... і тому подібне.

Завдання, наприклад, наступні:

  • Масштабування продажів
  • Залучення нових клієнтів
  • Скорочення витрат на службу інформаційної підтримки
  • Оформлення замовлень онлайн
  • Онлайн-калькулятор
  • ... та інше.

Від чіткого формулювання цілей і завдань створення сайту залежить його ефективність, як інструменту. Це перший і найважливіший крок, який прямо впливає на всі подальші дії.

Вибір ніші для бізнесу

Вибір ніші сайту – дуже важлива тема, безпосередньо пов'язана з постановою мети і завдань.

Основні критерії вибору теми сайту, якщо сайт повинен приносити прибуток, а не просто доносити інформацію для споживачів:

Інтерес до теми

Тема повинна бути цікава вам особисто, ви повинні відмінно її знати. Розповісти відвідувачам сайту про неї так, щоб вони захотіли повернутися – ваше завдання. Якщо ви знаєте, про що пишете, вам буде набагато легше привертати в ваш магазин в інтернеті трафік, і щоденна праця, безсумнівно, окупиться.

Популярність

Але обрана ніша повинна бути цікава не тільки вам, а й людям. Необхідно зрозуміти, як часто в інтернеті шукають інформацію по темі вашого сайту. Якщо пошукових запитів за місяць всього сотня-інша – навряд чи ви досягнете істотного збільшення трафіку на свій веб-ресурс. Отримати дані по популярним запитам в мережі допоможе сервіс Яндекс. Вордстат.

Конкуренція

Зрозуміло, що треба віддавати собі звіт про конкуренцію в обраній темі. Просто додавши ключові слова в пошуковик, ви побачите основних конкурентів. Вивчивши слабкі і сильні сторони, можна зрозуміти, які ваші шанси зробити бізнес краще. Трафік – наше все, для аналізу можна скористатися плагіном для Chrome — RDS Bar.

Прибутковість

З самого початку треба визначитися, як ви збираєтеся монетизувати трафік. Головне, тематика сайту повинна відповідати способу монетизації.

Що мається на увазі: наприклад, сайт грошової тематики, з контекстною і тизерною рекламою, з відвідуваністю сто чоловік на добу, може принести більший дохід, ніж сайт негрошової тематики з відвідуваністю п'ятсот чоловік. Якщо ж монетизація буде відбуватися шляхом показу рекламних банерів, тут важлива відвідуваність від декількох тисяч осіб на добу. Обравши партнерські програми, потрібна відповідна тематика ресурсу.

Відвідування сайту конкретно вашої цільової аудиторії, перенаправлення з соціальних мереж, значно підвищують дохідність.

Не можете визначитися з темою бізнесу? Реєструйтеся в Google. Google Adwords в розділі «Рекламні компанії» пропонує інструмент «Підбір ключових слів». Ви можете ввести ключове слово обраної теми, і зможете дізнатися яка вартість реклами за один клік.

Актуальність

Звичайно ж, актуальність теми. Чи буде продукція або обрана тема актуальна через рік або два?

Аналіз конкурентів

Вивчивши конкурентів, чи будете ви цікавіші, корисніші для вашої цільової аудиторії? У чому ваша унікальність? Не хвилюйтеся, вона завжди присутня, просто її треба знайти або створити.

Вивчення цільової аудиторії. Соціальні мережі

Цільова аудиторія – це ваші клієнти. Від того наскільки детально ви складете портрет вашого клієнта, наскільки добре вивчите його страхи і бажання, залежить успіх вашого інтернет-магазину. Ви ж не будете продавати яхту вартістю 6 мільйонів євро людині, яка на посаді слюсаря отримує зарплату на заводі? Або продавати бюджетне взуття невідомого виробника топ-менеджеру Газпрому?

Вивченню цільової аудиторії зараз добре допомагають соціальні мережі. Крім сайту, необхідна група в соцмережах, звідки ви будете перенаправляти підписників, перетворюючи їх в клієнтів.

На які питання повинен відповісти правильно складений портрет потенційного клієнта:

  • Географічне положення. Де живе потенційний клієнт? Навряд чи в Сочі будуть популярні валянки, або бікіні в Сибіру.
  • Стать, вік, сімейний стан, наявність дітей, рівень доходу, професія.
  • Інтерес до теми постійний або недовгий?
  • Любить нові течії або консервативний тип.
  • Приймає рішення самостійно або радиться. З ким радиться?
  • Є блогери, мікроінфлюенсери, до яких він прислухається?
  • Де найчастіше робить покупки.
  • Яка соціальна мережа більше йому підходить.
  • Що заважає купити ваш продукт? Ціна? Сумніви?
  • Які ще товари можуть його зацікавити?
  • Який емоційний плюс вашого продукту для нього?
  • Яку користь несе ваш продукт для нього?

Відповівши на ці питання, ви зможете знайти потенційних клієнтів в уже сформованих пабліках в соціальних мережах. І можете продовжити вивчення, спілкуючись з ними, задаючи потрібні питання.

Інструменти, які можна використовувати в соцмережах:

  • У відповідних пабліках вже є конкретні бесіди і коментарі – вивчіть їх уважно. Можете самі ініціювати обговорення, цікавитися і коментувати.
  • Вивчайте акаунти ЦА: як відпочиває людина, що дивиться і слухає, над чим сміється.
  • Відвідайте форуми, повторіть дії в пабліках.
  • Відвідайте блоги по вашій темі. Обговорення під ними допоможуть відповісти на ряд питань.
  • Подивіться сторінки мікроінфлюенсеров, якщо ваша ЦА збігається з передплатниками лідера думок, аналізуйте.

Соціальні мережі є потужним джерелом цільової аудиторії, ігнорувати їх не можна. Ніяка реклама по телебаченню не замінить живого спілкування. Що цінніше для людини, кому він більше повірить: дратівливій телевізійній рекламі, що заважає перегляду, або пораді друга?

Розуміючи свою цільову аудиторію, питання, як відкрити свій інтернет-магазин стане виглядати набагато простіше. Коли є потенційні клієнти, правильно сформувати асортимент товарів – справа техніки.

Вибір постачальників

Пошук надійних постачальників для інтернет-магазину – це один з ключових моментів для безперебійного функціонування. Це так само ж важливо, як і правильний платіжний агрегатор.

Постачальників на ринку можно умовно поділити на шість категорій:

  1. Дропшиппінг. Це можуть бути виробники або оптова компанія, зі своїми складами, які відправляють товар самостійно, безпосередньо вашому замовнику.
  2. Торгові представники. Велику частину часу працюють офлайн, пропонуючи товар від виробника оптом потенційним оптовим покупцям.
  3. Виробники. Виробництва, що виготовляють товари. На жаль, лише деякі виробники можуть працювати з магазинами безпосередньо.
  4. Оптові компанії. Закуповують у різних виробників великий опт, і займаються перепродажем зі своєю націнкою дилерам.
  5. Дистриб'ютори. Як правило, працюють з одним виробником, закупаючи у нього великий опт. Потім продають товар дилерам зі своєю націнкою. Практично у кожного великого виробника є свій офіційний дистриб'ютор.
  6. Дилери. Клієнти дистриб'юторів. Купують невеликі партії товару, продають ще більш дрібними партіями інтернет-магазинам.

Інтернет-магазини найчастіше закуповуються у дилерів. Рідко у дистриб'юторів, ще рідше у виробників, але все індивідуально. Для того, щоб працювати з оптовими компаніями, виробникам або дистриб'юторам необхідно мати склад для товару, бюджет на закупівлю мінімально можливої партії товару, розрахунковий рахунок в банку і зареєстроване ТОВ або ФОП.

Шукати надійних постачальників треба не тільки перед запуском інтернет-магазину, а й під час його роботи. Завжди повинен бути запасний план. Грамотний маркетинговий план той, який дасть можливість впасти, потім піднятися і рости далі.

Шукати можна через пошукові системи, але тут врахуйте: є один нюанс. Часто реальні постачальники не займаються просуванням сайту, вважають, що їм це ні до чого, адже роботи і так вистачає. А ось на перших сторінках видачі через пошук, знаходяться перекупники, які витрачають кошти на SEO просування. Тому перші 10-30 сторінок треба вивчати уважно, буквально кожен сайт, а далі дивитися по ситуації і порівнювати ціни з реальними роздрібними.

Якщо ви вийшли на реального постачальника, отримали від нього прайс, зробіть наступне. Порівняйте ціни з прайса з цінами інших інтернет-магазинів. Може бути так, що ціна в прайсі співпаде з продажною ціною якогось магазину. Це може бути з різних причин: магазин закуповується великим оптом, за довгі роки співпраці отримав додаткову знижку, працює з іншим постачальником або вийшов на виробника безпосередньо. Навіщо вам оплачувати оптову закупівлю вашому постачальнику, якщо можете взяти рівно стільки, скільки вам треба в цьому магазині?

Який движок сайту краще обрати?

Наступним кроком стане вибір CMS для сайту. CMS перекладається як система управління контентом, це програмне забезпечення, яке дозволяє керувати сайтом без IT-працівника. У середовищі розробників використовують назву – движок. До вибору движка сайту слід підійти з усією відповідальністю.

Вибір є. І досить широкий. Існують безкоштовні платформи для сайтів різних напрямків, є і комерційні проекти, розробка сайту можлива індивідуальна.

З безкоштовних можна відзначити ці движки:

  • Wordpress — платформа, на якій зараз працюють близько 34% всіх сайтів в світі. Підходить для створення сайтів зі статтями, блогів, портфоліо, інтернет-магазинів, лендингів і корпоративних сайтів.
  • OpenCart — спеціально розроблена для створення інтернет-магазинів.
  • Joomla — варіант для інформаційного порталу або сайту новин.
  • Drupal — для корпоративних сайтів.

Цим, звичайно, список не обмежується, але не можна ігнорувати головні мінуси подібних CMS.

По-перше, їх досить легко зламати, безпеці тут приділяється недостатньо уваги. По-друге, створюючи сайт на безкоштовних движках ви ризикуєте залишитися без технічної підтримки з боку розробників.

Хоча, тут треба зробити невелику обмовку. На таких великих платформах, як Wordpress, існують співтовариства користувачів, де можна вирішити більшість проблем, що виникли.

І все-таки, якщо запускається великий проект, з онлайн-платежами і зберіганням важливої ​​інформації, краще використовувати комерційні CMS – в них з безпекою справи йдуть набагато краще.

Безпека – це важливо, але варто врахувати ще один важливий момент при виборі CMS. Якщо в майбутньому планується зростання і розвиток сайту, розширення можливостей і функціонала – поліпшення можуть коштувати досить дорого, в той час як на онлайн-конструкторах подібні функції можуть бути доступні за замовчуванням, які можна налаштувати під ваші потреби.

Якщо коротко, при виборі движка для сайту є два основних критерії: максимальна простота у використанні і наявність потрібного функціоналу.

Доменне ім'я

Доменне ім'я – це адреса вашого інтернет-ресурсу. Те, що люди будуть писати в адресний рядок, щоб потрапити до вас в магазин. Чим простіше і легше його запам'ятати, тим краще, зрозуміліше.

На сайтах, зібраних онлайн, доменне ім'я теж можна змінити, просто купивши потрібний домен (.org, .com, .ua, і т.д.), сплативши хостинг.

Ключові етапи створення сайту

Тепер, коли є розуміння того, що різні сайти виконують різні завдання і маючи чітке уявлення про цільову аудиторію – приступаємо до створення.

Формуємо структуру сайту, опрацьовуємо оформлення і функціонал і підбираємо контент.

Резюмуємо все вищесказане і відзначимо ключові пункти створення сайту:

  1. Формулювання ідеї ресурсу і аналіз конкурентів.
  2. Підготовка технічного завдання (ТЗ) для виконавців.
  3. Створення прототипу сайту і його аналіз для внесення коригувань.
  4. Створення шаблону веб-інтерфейсу, макета дизайну і аналіз для внесення коригувань.
  5. Технічні роботи: програмування, верстка, інтеграція верстки в систему управління.
  6. Заповнення контентом. SEO-копірайт.
  7. Запуск і тестування сайту, вибір хостингу і домену. Підключення ресурсу до систем статистики і збору даних.
  8. Просування сайту. Оптимізація і реєстрація в пошукових системах.

Кожен з восьми етапів являє собою серйозну роботу.

Ось ми і підібралися до головного питання.

Що краще: зробити сайт самому або замовити у професіоналів?

На це питання немає однозначної відповіді – він залежить від різних факторів.

Набагато швидше, ніж замовляти сайт, зібрати його самостійно на одному з безкоштовних онлайн-конструкторів. Так відкриття інтернет-магазину займе пару вечорів і заощадить близько місяця часу. Тим більше, якщо товар сезонний, а час іде – робіть на конструкторі.

Або інформація, якою ви хочете поділитися з аудиторією втрачає актуальність з кожним днем ​​- робіть на конструкторі.

Якщо тестуєте нішу і поки не готові вкладати гроші в продукт – робіть на конструкторі.

Якщо ведете особистий блог і нічого особливого від сайту вам не треба – робіть на конструкторі.

В майбутньому, при бажанні, завжди зможете перенести сайт з усією інформацією на індивідуальну платформу.

Якщо у вас солідна компанія, або ви хочете відразу заявити про себе, як про надійного партнера, або зберігаєте на сайті конфіденційну інформацію відвідувачів і клієнтів, або проводите грошові операції – довіртеся професіоналам. Крім створення сайту, вони можуть взяти на себе всю роботу по просуванню вашого ресурсу в топ, залишаючи вам час для розвитку компанії.

Аналіз конкуруючих сайтів

Перед тим, як сайт зможе принести істотний дохід – він повинен залучати відвідувачів. Це щоденна праця, унікальний контент і правильне просування в пошукових системах, а значить необхідний аналіз конкурентів.

SEO аналіз конкуруючих ресурсів потрібен для того, щоб не наступати на ті ж граблі, уникнути непотрібних помилок, впроваджувати тільки успішні рішення, які ведуть до збільшення трафіку і підвищують лояльність відвідувачів. Грамотний підхід до справи дозволить виявити як добре працюють стратегії і взяти їх на озброєння. Зрозуміти, що шкодить просуванню в топ пошукових систем, уникнути використання таких схем у себе.

Отримання аналітичних даних допоможе створити оптимальну стратегію розвитку сайту. Пошуковий аналіз відкриває можливості для значно більш швидкого досягнення позитивних результатів, використовуючи напрацювання лідерів в обраній категорії.

Налаштування оплати

Клієнти будуть платити гроші на сайті, тому до підключення платіжної системи потрібно підійти з усією відповідальністю. Ось які способи оплати можуть бути:

  • Електронні гаманці. Qiwi, Webmoney, Яндекс.Гроші.
  • Банківські картки.
  • Мобільні платежі з балансу телефону.
  • Сервіси інтернет-банкінгу, які допомагають виставити рахунок покупцю.
  • Готівкою через термінал або касу.

Платіжний агрегатор, мабуть, найзручніший спосіб підключити оплату на сайті. Такий сервіс дозволяє об'єднати різні види оплати в інтернет-магазині. Більшість агрегаторів пропонують готові модулі оплати.

До мінусів системи можна віднести тарифи, коли знімають певний відсоток за виведення коштів, або з покупця при оплаті. Але тут слід враховувати, що якщо магазин тільки починає роботу і у нього, скажімо нуль продажів, то і платити нічого не треба на відміну від інших систем з фіксованою платою. Інакше сказати, агрегатори в міру зростання обороту компанії стають вигідніше, тому що не мають постійної статті витрат.

Налаштування доставки

Цей пункт теж не можна залишити без уваги. Якщо про доставку не сказано ні слова, у клієнта є не багато варіантів:

  • Зв'язатися з менеджерами.
  • Вирішити, що доставка здійснюється безкоштовно.
  • Чи вирішити, що доставки немає, і магазин йому не підходить.

Для доставки бажано створити окрему сторінку на сайті, де вказати всі можливі способи і терміни. Такі як самовивіз, доставка по місту, по регіонах або країні. Можливо, комусь не так важливо отримати посилку швидко, як заплатити менше. Нехай у клієнта буде вибір.

Вибір можна надати приблизно так:

  • Самовивіз. Вкажіть зручні способи дістатися до пункту видачі товару.
  • Безкоштовна доставка. Вдалий маркетинговий хід, але не завжди можливий. Можна використовувати для неходових товарів, які залежалися на складі. Або, навпаки, для найпопулярніших: так привернете ще більшу кількість клієнтів.
  • Фіксована сума доставки. Теж хороший хід, клієнт заздалегідь все може порахувати і не хвилюватися про те, що доставка забере на себе всі вигоди придбання.
  • Ціна доставки залежить від ваги посилки.
  • Ціна залежить від ваги і відстані.
  • Доставка залежить від вартості замовлення або кількості товарів.

Головне дати максимально детальну інформацію, щоб людина могла сама вибрати зручний для неї варіант. Якщо доставка відбувається тільки по місту, вкажіть це на самому початку сторінки, щоб людина не витрачала час, і не пішла від вас з негативними враженнями. Якщо клієнту дійсно потрібен ваш товар, він може приїхати самостійно, але якщо ви змусите його простудіювати всю інформацію, а потрібну він так і не знайде, чи знайде в самому кінці – навряд чи він повернеться.

Реклама, просування, наповнення контентом

Просто викласти каталог з фотографіями недостатньо. Реклама – двигун торгівлі, але пряма реклама вже не так добре досягає мети, як раніше. Контекстна, тізерна реклама найчастіше блокується в браузерах самими користувачами. На зміну їй прийшов smm, Social Media Marketing.

Ось чотири стовпи, які його підтримують.

Відносини

Створення міцних відносин з аудиторією має вирішальне значення для створення успішного бізнесу. Замість того, щоб постійно вишукувати нових клієнтів, ви створюєте цінне середовище, яке принесе користь існуючим читачам і клієнтам, і продовжить їх притягувати. Це не реклама в традиційному сенсі; замість цього читачі роблять велику роботу по «поширенню інформації» для вас розповсюджуючи ваші публікації. Це завжди забезпечує повну повагу до вашої аудиторії на вашому ринку. Створення такого контенту можливе після ретельного вивчення цільової аудиторії. Мова йде про те, щоб майже одержимо зосередитися на їх потребах, понад ваших власних (і отримувати в процесі те, що ви хочете, майже чарівним чином). Йдеться про прийняття зобов'язань зі створення якісного і корисного контенту для ваших читачів і передплатників.

Копірайтинг з прямим відгуком

В основі всього якісного контенту лежить надійна техніка копірайтингу. Починаючи із заголовку і переходячи до активного заклику діяти, традиційні методи копірайтингу дивно добре працюють в соціальних мережах, коли знаходяться в руках фахівця. «Старомодна» порада користуватися копірайтингом може зіграти вирішальну роль у розвитку процвітання бізнесу.

Контент-маркетинг

Робіть відмінний контент. Потім продовжуйте робити відмінний контент, але стратегічно і цілеспрямовано. Час від часу робіть хорошу пропозицію, яка приносить користь читачеві і передбачає обмін готівки на товар або послуги.

Є щось вартісне, щоб продати

Всі щось продають. Це може бути продукт, послуга, програмне забезпечення, ідея або гідна справа. Що б ви не продавали, воно того варте. І ніколи не забувайте, що увага читача є цінним товаром, який строго обмежений. Незалежно від того, просите ви долари, євро, єни або цінний час і увагу, вам потрібно доставити щось, що стоїть вище за вашу запитувану ціну. Це приносить приголомшливі результати.

Публікації на сайті або в соціальних мережах – це спосіб комунікації з вашими передплатниками, які потім перетворяться в лояльних клієнтів. Але власник бізнесу повинен мати можливість займатися своєю справою. Залишилося знайти грамотного SMM фахівця, а це справа не з легких.

Аналітика ефективності

KPI – показники ефективності роботи будь-якого сайту. Вони потрібні, щоб розуміти куди рухається бізнес, з якою швидкістю, який контент подобається клієнтам, який ні. Якщо все погано, показник дозволяє побачити, де слабка ланка. Якщо добре, як можна зробити ще краще.

Можна скористатися інструментами Google Analytics.

Аналіз допоможе зрозуміти такі речі:

  • Кількість відвідувачів сайту за добу. Звідки вони приходять: з соціальних мереж, і яких саме; через пошук в інтернеті; контекстну рекламу. Все показано у відсотках і графіках, зручно для аналізу.
  • Перегляд конкретних сторінок сайту. Може бути, ви робите ставку на певний товар, але перегляди показують невеликий інтерес щодо інших товарних сторінок. Треба щось міняти: знизити ціну, зацікавити акцією.
  • Кількість замовлень на сайті за весь період, сплески і спади продажів.
  • Яка конверсія в процентному відношенні.
  • Відсоток нових клієнтів.
  • Кількість замовлень, доданих в кошик. Слід звернути увагу і зрозуміти причину. Можливо, є невідповідність ціни на сайті і суми в кошику?

Аналіз необхідний в комплексі з іншими інструментами запуску успішного онлайн-магазину. Це правильний вибір платформи, правильне налаштування оплати і доставки на сайті, професійна робота з рекламою в соціальних мережах серед цільової аудиторії, і продуманий план стратегії контент-маркетингу.

Сподіваємося, що в статті ви змогли позначити основні кроки, які треба зробити на шляху до досягнення мети – відкриття інтернет-магазину.

Faq

Які перші кроки потрібно вжити для відкриття інтернет-магазину?

Для відкриття інтернет-магазину слід вжити наступні кроки:
Вибрати нішу. Вона має бути цікавою, актуальною, популярною, конкурентоспроможною та прибутковою.
Вивчити цільову аудиторію. Від того наскільки детально ви складете портрет вашого клієнта, наскільки добре вивчите його страхи і бажання, залежить успіх вашого інтернет-магазину.
Вибрати постачальників. Це може бути дропшипінг, торгові представники, виробники, оптові компанії, дистриб'ютори та дилери.
Розробити сайт, оптимізувати його. Формуємо структуру сайту, опрацьовуємо оформлення і функціонал і підбираємо контент.
Розробити рекламну стратегію. Аналізуємо конкурентів та створюємо рекламну кампанію, яка буде задовольняти потреби клієнтів.

Яку платформу для інтернет-магазину обрати?

Можна відзначити ці движки:
Wordpress — платформа, на якій зараз працюють близько 34% всіх сайтів у світі. Підходить для створення сайтів зі статтями, блогів, портфоліо, інтернет-магазинів, лендингів і корпоративних сайтів.
OpenCart — спеціально розроблена для створення інтернет-магазинів.
Joomla — варіант для інформаційного порталу або сайту новин.
Drupal — для корпоративних сайтів.

Які документи та ліцензії потрібно мати для відкриття інтернет-магазину?

Для відкриття інтернет-магазину потрібно мати розрахунковий рахунок в банку, зареєстроване ТОВ або ФОП та налаштовану платіжна система. Також вам потрібна ліцензія на обраний для продажу товар та зареєстроване доменне ім’я, за яким вас можна буде знайти.