Блог

Як вибрати доменне ім'я для сайту?

10 березня 2020 р.

Як вибрати доменне ім'я для сайту? #1

Вибір доменного імені для інтернет-магазину, інформаційного або розважального сайту, взагалі, для будь-якого бізнесу — серйозний крок. Це ім'я буде супроводжувати вашу справу на всій дистанції роботи. Рішення поміняти його пізніше загрожує серйозними незручностями. Просування в інтернеті доведеться починати практично з самого початку.

Тому краще не витрачати дорогоцінний ресурс, якого і так завжди не вистачає — час, а відразу підійти до питання з розумінням.

Кажуть, ім'я сайту має бути, як постріл — коротким, і застрягти в голові.

Чи повинно так бути? Давайте розберемося, так це чи ні: який домен вибрати, щоб потім не шкодувати про це.

Вплив домену на просування ресурсу

Різні джерела дають суперечливу інформацію, але всі сходяться в одному. Те ж саме підтверджує практика.

Якщо в доменному імені вказати ключове слово, у сайта з'являться плюси для пошукових роботів. Правда, тільки в тому випадку, якщо воно там одне, а не цілий ключовий запит - інакше ви ризикуєте потрапити в категорію спаму.

Пошукові алгоритми удосконалюються. До 2012 року ключове слово в назві сайту дійсно могло підняти його в топ видачі, потім алгоритм Google Exact Match Domain оновився, і тепер коротка адреса ні в чому не поступається домену з ключем в імені. Тепер набагато важливіше унікальний якісний контент і оптимізація сторінок.

Продаєте дрова? Вибір домена з точною відповідністю «drova.ua» може винести сайт на першу сторінку пошукової видачі, так як ніша досить вузька.

У той же час, якщо ввести в пошук слово «розетка» — вискочить онлайн-магазин. А електрокеровану розумну розетку шукайте на другій або третій сторінці. Перевірте, це насправді так.

І все ж, просте і коротке ім'я домену дає перевагу перед красивою, але довгою адресою. Якщо хтось згадає вголос ваш сайт, адреса запам'ятається співрозмовнику, і його легко буде знайти, при бажанні.

Висновок. Коротке зрозуміле ім'я домену так само важливо, як контент на сайті. Пошукові роботи обробляють інформацію в сукупності, плюс — сайт легко запам'ятати і знайти.

Структура доменного імені

DNS (Domain Name System) допомагає перетворити імена сайтів в унікальні адреси в інтернеті, пов'язуючи їх з IP адресами. Без мережевої системи доменних імен нам би доводилося для кожного ресурсу запам'ятовувати багато цифр.

Доменне ім'я складається з декількох розташованих по ієрархії доменів.

Наприклад, в адресі archive.example.org, org — це домен першого рівня, example - другого рівня, а archive - третього.

Домен першого рівня вказує на країну або тематику сайту. Домен другого рівня відображає ім'я бренду або суть ресурсу. Третього рівня — піддомен, тобто користувач може перейти за посиланням на певну сторінку сайту. Наприклад, якщо адресою присвоєно піддомен archive.example.org, відвідувач відкриє сторінку з архівними файлами.

Головна сторінка може бути доступна через кореневий домен, наприклад, example.org, також через вузол «www» — www.example.org.

Доменні зони

Як вибрати доменне ім'я для сайту? #2

Як вибрати доменне ім'я для сайту? #3Доменні зони сайту, як ім'я по-батькові у людини: допомагають його ідентифікувати. Якщо це Хашим ібн Абдуллах, значить у нього арабське коріння; якщо по-батькові звучить, як Тодоров — недалеко Болгарія.

Us, uk, ua, kz — це дає зрозуміти, де компанія працює та надає послуги. Американська, українська, казахстанська платформа і так далі.

Коли алгоритм обробляє запит, така прив'язка дає перевагу у видачі перед сайтами, зареєстрованими в іншому регіоні.

До речі, домени першого рівня, перераховані вище, теж відносяться до доменних зон, але вказують на специфіку сайту.

Використання кирилиці чи латиниці

Розробляти доменні адреси на кирилиці почали в 2010 році. Важко сказати, що за 10 років вони завоювали велику популярність, і для цього, звичайно, є причини.

Доменні зони кирилицею записуються так: .укр, .бел, .срб тощо. Посилання виглядає так: МійСайт.укр.

Просто наведемо аргументи за і проти використання доменних імен на кирилиці.

Які плюси кириличної адреси в інтернеті:

  • Легко запам'ятати і відтворити.
  • Гарний вид посилання, якщо помістити її на білборд, лендінг або в рекламний ролик.
  • Величезний вибір доменних імен. Набагато більше, ніж вільних зон на латиниці.
  • Знайти домен в інтернеті набагато легше, знаючи його точне написання - алгоритм шукає сайти за ключовими фразами і словами.

Але власники сайтів з назвою російською мовою зіткнуться з неминучими труднощами:

  • Є проблеми з копіюванням посилання в браузері. Це відбувається через несумісність кирилиці з кодуванням Юнікод (Unicode). Для вирішення проблеми розробили Punycode. Посилання приклад-наприклад.укр після декодування буде сприйматися жахливо: xn----8sbncldyegpgfded.xn--j1amh.
  • Більшість налаштувань технічної оптимізації сайтів не розуміють кириличні шрифт, той же robots.txt. Необхідна конвертація Punycode. Вебмастеру доводиться працювати над оптимізацією значно довше - кожне посилання треба перевіряти на сайті, так як вони відображаються в системі Punycode, і неможливо нічого зрозуміти з назви.
  • Труднощі з розміщенням посилання на багатьох дошках оголошень і каталогах в інтернеті: видає помилку «недійсний url». Після перекладу кириличних областей в Punycode адреса сторінки передається в кодуванні Unicode, і доменне ім'я стає дуже довгим. На багатьох сервісах є обмеження на кількість символів в посиланні, а це означає, що послуги будуть недоступні.
  • Символ @ є тільки на латиниці, тому не можна створити однойменну поштову скриньку, ту ж саму корпоративну пошту. Кодування Punycode перетворить його в набір знаків, які нереально запам'ятати.
  • Сайт буде недоступний іноземцям, знайти його можна тільки при наявності кириличної розкладки. 

Напевно, через якийсь час кириличні адреси будуть мати менше мінусів, але поки це не так.

Одна порада. Навіть просуваючи латинський домен, варто забронювати свою торгову марку і на кирилиці. Так вам будуть не страшні кіберсквоттери — люди, які реєструють кращі або ті, що містять назву чужого бренду доменного імені, а потім перепродують їх або використовують в шахрайських цілях.

Як правильно вибрати домен

Якщо ви плануєте працювати на території однієї країни, домен першого рівня, що вказує на конкретний регіон, буде стояти вище в пошуковій видачі, ніж ресурс іншої держави. Наприклад, в Україні в топі будуть .ua-сайти, а в Євросоюзі  — .eu.

У разі роботи компанії по всьому світу, вибирайте тематичну зону. Якщо це туристичне агентство — www.example.travel.

Домен верхнього рівня (TLD) може розповісти про сайт наступне:

  • com — комерційні проекти;
  • gov — урядові установи;
  • edu — освітні заклади;
  • net — мережеві організації;
  • org — некомерційні проекти;
  • int — міжнародні організації;
  • info — ЗМІ, бібліотеки, проекти інформаційної спрямованості;
  • biz — бізнес-проекти;
  • pro — сайти професіоналів у своїй справі;
  • aero — сайти компаній і людей, що мають пряме відношення до авіації;
  • museum — виставки, архіви і, власне, музеї;
  • coop — корпорації з спільним капіталом.

Повний список зареєстрованих доменів першого рівня доступний на сайті IANA, організації, яка контролює їх розподіл.

Поради щодо вибору найбільш ефективного доменного імені

Як вибрати доменне ім'я для сайту? #4

Як вибрати доменне ім'я для сайту? #5Якщо назва сайту складається з двох і більше слів, фахівці SEO не рекомендують використовувати дефіс і цифри. Великий шанс, що через додаткові символи користувач неправильно набере назву в пошуку — це мінус потенційний клієнт, знижується ефективність посилання.

Коли цифри є в імені бренду — інша справа. Уявіть цілодобову довідкову службу «Ответ24». Доменне ім'я otvet24.ua - прекрасний варіант.

В ідеалі, доменне ім'я має записуватися я одним словом: наприклад,  exampleforexample.org. Другий варіанит — скорочено, в нашому випадку — exfex.org.

Зрозуміло, є винятки, коли не варто уникати поділу слів. Якщо злите написання змінює суть назви, або допускає двояке тлумачення, дефіс необхідний. Магазин pen-island.com, без пробілу, може викликати асоціації у користувача зовсім не з засобами для писання.

Не варто використовувати в імені букви, які в латиниці позначаються кількома символами. Скажімо, буква «щ» виглядає, як «shch», а буква «я» може бути «ya», «ja» або навіть «ia». Те ж саме відноситься до слів, які можна написати по-різному: «bad» або «bed», цифра 4 замість «for».

Чим простіше, тим краще — як чуєш, так і пишеш, без варіантів. Виняток можна зробити для реєстрації бренду, якщо в його назві від цих букв і цифр нікуди не дітися. Пошуковий сайт знайде його, навіть написаний з помилками.

Постарайтеся, щоб доменне ім'я відрізнялося від конкурентів, як можна більше. Якщо унікальність полягає тільки в наявності дефіса або різниці в транслітерації одного і того ж слова — це привід подумати про іншу назву.

Буває, що у бренду занадто довга назва. Використовувати його в імені домену — не найкращий варіант, і скоротити теж не виходить. Тоді треба придумати назву, яка буде точно відповідати основному напрямку сайту. Якою діяльністю займається ресурс? Який основний товар ви продаєте?

Історія попередніх реєстрацій домену

Вибрати сайту ім'я, яке хочеться, може не вийти — сайтів мільйони, домени зайняті. Часто доводиться купувати вільне доменне ім'я в потрібній категорії на сервісах.

Обережно! Разом з цікавим ім'ям можна придбати проблеми.

У домена цілком міг бути власник до вас, і не один. Це означає, що у сайта є минуле, яке може негативно впливати на його просування.

Якщо на сайті був заборонений контент, він міг потрапити під фільтри, вивести з-під яких його може бути дуже складно. Коли хочете перейти по посиланню з соціальних мереж, раптом вискакує попередження про те, що ресурс небезпечний і ви не можете його відвідати — це приклад такого блокування.

Можливо, все в порядку, але варто перевірити. Ось кілька способів:

  • Whois . Покаже загальну інформацію: власника домену, контакти реєстратора, якщо адмін приховав свої дані, дату реєстрації.
  • Archive.org. Сервіс допоможе побачити, як змінювався сайт з часом: зміст, структуру і дизайн.
  • Serpstat. Тут можна дізнатися, наскільки сайт популярний - яку позицію він займав в пошукових системах останні півроку.

Нарешті, ввести доменне ім'я в пошуковик і подивитися результати.

Важливо. Домен з хорошою репутацією може значно прискорити розвиток проекту.

Підіб’ємо підсумки: основні правила вибору домену

  • Ідеальний варіант — створити доменне ім’я з закінчення .сom.
  • Якщо плануєте працювати тільки в одній країні, обирайте регіональний домен. У майбутньому це допоможе скоротити число нецільових відвідувачів.
  • Вибір між латиною та кирилицею? Домен завжди краще писати латиною.
  • Використовувати ключові слова, якщо це доречно: важливо, щоб ключ в домені відбивав контент сайту.
  • Що коротше, то краще: рекомендована довжина — близько 15 знаків.
  • Просто писати та вимовляти, зручно використовувати для корпоративних адрес.
  • Дефіси, числа та подвоєння краще не використовувати: це ускладнить запам’ятовування та пошук вашого ресурсу.
  • Уникати співзвучність домену з назвами/сайтами інших брендів: це може привести до скарг та блокування вашого онлайн-ресурсу.
  • Не використовувати як адресу сайту змінені назви інших брендів або слова з помилками: наприклад, “www.aple.com” — погана ідея.
  • Завжди перевіряйте історію адреси перед купівлею домену.

Як казав один відомий капітан з книжки: «Як корабель назвеш, так він і попливе». Сподіваємося, що ця стаття допоможе зробити грамотний вибір.

Faq

Чому важливо вибрати правильне доменне ім'я для свого сайту?

Правильне доменне ім'я важливе для просування ресурсу, займання перших позицій у пошукових системах та забезпечення впізнаваності серед користувачів: коротке зрозуміле ім'я домену з одним ключовим словом так само важливо, як і контент на сайті. 
 

Чи варто використовувати ключові слова в доменному імені?

В доменному імені обов'язково використовувати ключове слово. Так у сайта з'являться плюси для пошукових роботів. Однак слово має бути одне, а не цілий ключовий запит, інакше сайт ризикує потрапити в категорію спаму.
 

Чи можна використовувати торгові марки в доменному імені?

Так, можна. Однак звертайте увагу на нішу. Наприклад, якщо ви продаєте дрова, то вибір домена з точною відповідністю «drova.ua» може винести сайт на першу сторінку пошукової видачі (ніша досить вузька). Але якщо ввести в пошук слово «розетка» — вискочить онлайн-магазин. А керовану розумну розетку будуть шукати на другій або третій сторінці.