Блог

Як знайти постачальника для інтернет-магазину

13 квітня 2020 р.

Як знайти постачальника для інтернет-магазину #1

Уявіть ситуацію: інтернет-магазин розкрутився, замовлення ллються рікою, робота кипить. Несподівано у постачальника товарів починаються серйозні перевірки, які паралізують бізнес. Проблеми моментально виникають у інтернет-магазину - зриваються терміни доставки замовлень, сайт несе значні збитки, компанія втрачає репутацію і клієнтів.

Добре, що статися це може, в основному, в Країні Фантазій, адже перевірені виробники товарів для магазину - це засіб пересування компанії до мети, і так само важливі, як серце бізнесу - клієнти. Надійний канал поставок опрацьовується не тільки до початку торгівлі, а й згодом.

Тільки коли буде налагоджена стабільна робота з декількома постачальниками, можна припинити пошуки. Такий підхід не просто дозволить розширити асортимент, але і допоможе утриматися бізнесу на своєму місці в скрутну хвилину та продавати в інтернеті.

Давайте розберемося на що треба звернути увагу при виборі постачальника, якими вони бувають, і в інших важливих речах по порядку.

Види постачальників

Чи не з кожним виробником можлива співпраця без посередників. У свою чергу, посередники пропонують різні умови поставок товару і діляться на кілька категорій.

Виробник товару

Прямий постачальник завжди запропонує найкращі ціни, але власнику інтернет-магазину доведеться орендувати склад, реєструвати комерційне підприємство, розрахунковий рахунок в банку і мати бюджет на закупівлю товару великими партіями.

Навіть виконавши всі умови, немає ніяких гарантій, що виробник захоче ризикувати і мати справу з нікому невідомим електронним магазином. Великі виробничі компанії часто тримають власний штат маркетологів і дистриб'юторів для просування продукту на ринку. Керівники цих відділів приймають рішення про співпрацю.

Власнику нового інтернет-магазину ні до чого закуповуватися в промислових масштабах, тому великі підприємства воліють укладати угоди з великими оптовиками.

Новий інтернет-магазин може спробувати налагодити поставки від малих підприємств. Прийти до індивідуальної угоди з директором невеликої виробничої компанії значно легше, так як тут можлива особиста домовленість при зустрічі. Правда, пошук таких невеликих підприємств може виявитися зовсім непростою справою.

Також не можна забувати про підводні камені, які можуть завдати відчутної шкоди репутації і втопити ваш бізнес-проект недалеко від берега, якщо не буде плану Б. Можливі ризики:

  • Немає сертифікату відповідності.
  • Якість товару нестабільна.
  • Постачальник може виявитися не самим порядним.
  • Компанія може раптово припинити існування, як десятки їй подібних, не витримавши конкуренції або з якоїсь іншої причини.
  • У всіх цих випадках власнику магазину доведеться самостійно вирішувати питання з незадоволеними клієнтами, поки діє гарантія на товар.

Робота з великими компаніями принесе більше душевної рівноваги: порядок в документації, вигідні умови, відстрочки платежу або знижки теж можливі з плином часу. Але для такої взаємодії знадобляться великі вкладення і добре розвинена мережа збуту.

Якщо співпраця з великими виробниками лише в планах на майбутнє, а поки цей варіант використовувати зарано, розглянемо інші можливості поставки товарів.

Дистриб'ютори та дилери

Найчастіше дистриб'ютор - це офіційний представник виробника. Або підприємець, який працює з великою оптовою компанією.

Велику партію товару вони розподіляють серед своїх замовників середнім оптом. Так від дистриб'ютора товар потрапляє до дилера, який дробить партію на ще більш дрібний опт. Безліч молодих інтернет-магазинів співпрацюють саме з дилерами, так як вони пропонують купити рівно ту кількість товару, яка потрібна підприємцю.

Дистриб'ютори віддають товар за оптовими цінами набагато дорожче, ніж якщо купувати безпосередньо у виробника. Дилери вже торгують за роздрібними цінами, у них своя націнка на продукцію. Вигода очевидна, але все залежить від потреб: купити неходовий товар зі знижкою - не означає заощадити.

Дропшиппери

Працюючи з дропшипперами, бюджет потрібен тільки для реклами і залучення клієнта.

Товар зберігається на складі компанії, що займається дропшиппінгом. Отримавши замовлення, компанія здійснює доставку клієнту від імені магазину. Це позбавляє замовника від турбот, пов'язаних з логістикою, зберіганням товару і попередніх оптових закупівель. Такий підхід до співпраці приваблює безліч інтернет-підприємців на початковому етапі.

З іншого боку, подібний варіант теж треба вивчати, знявши рожеві окуляри. Ось які складнощі і навіть неприємності можуть виникнути:

  • Зв'язавшись з непорядним дропшиппером, ви ризикуєте репутацією магазину.
  • Не завжди виходить знайти дропшиппера з потрібним асортиментом.
  • Багато магазинів співпрацюють з такими компаніями, що породжує високу конкуренцію.
  • Важко реалізувати роботу з закордонними постачальниками за такою схемою - потрібна синхронізація сайту з базою даних дропшиппера. Це не завжди можливо.
  • Доставка товарів з Китаю займає чимало часу і не піддається особливому контролю. Тобто, ви не зможете одночасно запропонувати конкурентну ціну і швидку доставку.

Якщо вдасться налагодити процес з урахуванням всіх нюансів, можна торгувати за цією схемою, отримуючи комісійні з кожного продажу.

Критерії вибору

Коли ви підібрали декілька відповідних варіантів закупівлі товарів, приступайте до аналізу. Для нього знадобляться відповіді, які можна отримати у потенційних постачальників, зателефонувавши або надіславши листа на електронну пошту.

Звернути увагу слід на:

  • Мінімально можливе замовлення. Якщо вам не потрібен обсяг, який пропонує постачальник, немає сенсу продовжувати діалог.
  • Терміни поставки. Якщо ваш товар, наприклад, одяг, де сезонність і тренд має значення, то місяць на виконання замовлення вам не підійде.
  • Ціна зразка. Іноді перед закупівлею оптової партії потрібно вивчити зразок продукту, так як його вид в реальності може відрізнятися від фотографій в інтернеті. У будь-якому випадку, якщо продавець відмовляється надати зразок, має сенс звернути увагу на наступного постачальника в списку.
  • Ціна штучної покупки. Уточніть скільки коштує одиниця товару і як змінюється ціна в залежності від обсягу закупівлі.
  • Правила і варіанти оплати. Часто потрібна повна передоплата за товар. Можливо, з часом стануть доступні пільгові умови - поцікавтеся перспективою.
  • Місцезнаходження складу і умови доставки. Враховуйте вартість транспортування при формуванні ціни товару, інакше доставка може з'їсти весь прибуток.
  • Сертифікати відповідності та гарантії від постачальника. Не хотілося б розгрібати самостійно проблеми через браковану продукцію або прострочену доставку. Що відбувається, якщо у клієнта настав гарантійний випадок?
  • Детальний опис, фотографії товару. Чи надає постачальник промо-матеріали для розміщення інформації про товар на сайті магазина.

Отримані відповіді дозволять зробити оптимальний вибір постачальників для інтернет-магазину.

Де шукати постачальників

Ви можете поцікавитися у виробника, якого дистриб'ютора вони можуть порекомендувати від себе. А взагалі, варіантів пошуку набагато більше.

Пошук в Інтернеті

«Косметика купити оптом», «взуття оптові постачальники» - такі запити в Google покажуть безліч компаній з якими можна почати діалог.

Тут треба розуміти, що часто на перші сторінки видачі пошукових систем потрапляють сайти посередників, які докладають чимало зусиль для оптимізації своїх ресурсів.

У дуже багатьох компаній і оптових постачальників є сторінка в інтернеті з контактною інформацією, яку можна знайти, якщо знаєш адресу. У пошуку вони можуть знаходиться на останніх сторінках видачі. Виробники не бачать сенсу вкладати гроші на просування в інтернеті, так як мають достатньо замовлень і стабільний приплив клієнтів, завдяки «сарафанному радіо».

У пресі

У тематичних виданнях, присвячених продукції аналогічній вашій, можна знайти чимало корисної інформації про постачальників і проведення галузевих заходів.

Крім друкованої преси, у багатьох видань є електронні версії журналу в інтернеті.

На заходах

Один з найефективніших способів. На профільні виставки, форуми або ярмарки з'їжджаються представники багатьох постачальників. Тут можна отримати всі відповіді безпосередньо, заощадивши час. А також побачити конкурентів і дізнатися на які товари вони роблять ставку.

Зазвичай у представника компанії є зразок товару, який допоможе оцінити якість виробу, і рекламний каталог продукції. Можливо, ви зустрінете тут місцевих виробників з якими вийде укласти договір на більш вигідних умовах, ніж з дистриб'ютором.

В магазинах

Інформація про імпортера або постачальника потрібного товару є на наклейці, яка повинна бути на кожному продукті.

Перепишіть або зробіть фото, потім знайдіть контакти в інтернеті.

У конкурентів

Навряд чи вам дадуть відповідь на пряме запитання про постачальників, але способи отримати інформацію є.

Продавці можуть відгукнутися на прохання потенційного клієнта подивитися сертифікати якості продукції. Там повинна стояти печатка дилера.

В інформації про гарантійне обслуговування також повинні бути дані постачальника продукції, найчастіше саме вони цим займаються.

Але почніть з перегляду фотографій на сайті інтернет-магазину. Якщо на фото є водяні знаки постачальника, то вони відразу підкажуть відповідь.

Перевага такого способу в тому, що можна обійтися без зразка товару, так як він вже пройшов перевірку конкурентами.

Популярні каталоги постачальників

Пошук постачальників в мережі запропонує каталоги, де виробники згруповані по категоріям товару. Відвертих шахраїв адміністрація таких сайтів не пропустить, але все ж обережність при виборі постачальника з каталогу ніхто не відміняв.

Дропшиппер пропонує низькі ціни - подумайте, як перевірити якість товару. Можливо, краще зробити замовлення самому і перевірити роботу постачальника на практиці, ніж отримати негативні відгуки про свій магазин від клієнтів.

Навпаки, ціни завищені? Може бути у цього постачальника часто просять знижку, тому він поставив високу вартість, щоб мати можливість скинути ціну до прийнятної. Якщо це не так, то працювати з ним просто невигідно.

Читайте відгуки, керуйтеся здоровим глуздом і вибирайте постачальників на таких популярних ресурсах, як:

  • Webforsage. Зручний пошук по сайту постачальників потрібної категорії товарів або послуг - іграшки, побутова техніка, все, що завгодно. Всі зареєстровані компанії пройшли верифікацію, яка складається з трьох рівнів. Доступні відгуки і скарги користувачів, які проходять сувору модерацію. В особистому кабінеті на сайті можна управляти своїм списком ділових контактів, створювати цільові рекламні пропозиції, публікувати і підписуватися на профільні новини та прес-релізи.
  • Bigopt. B2B платформа, де можна розмістити заявку на закупівлю і вибирати з пропозицій, що надійшли. Багатьом постачальникам, що присутні на сайті, потрібен дистриб'ютор, про що йдеться в шапці оголошення - а це хороша можливість отримати товар на вигідних умовах.
  • Za Optom. База постачальників для інтернет-магазину з України, Казахстану, Киргизії, Туреччини, Китаю, Польщі, Литви, Естонії та інших. Тут є підтримка безпечних угод; дошка оголошень постачальників з цікавими пропозиціями про співпрацю; перевірені компанії відзначені на сайті спеціальним знаком.

Пошук в інтернеті запропонує великий вибір подібних каталогів - це один з найбільш цікавих ресурсів, що швидко і впевнено розвивається.

Постачальники з України

Працювати з компаніями в своїй країні зручніше, ніж за кордоном, тому що не потрібні додаткові витрати на логістику і митне оформлення, що прямо впливає на кінцеву вартість товару.

Якщо стоїть завдання знайти постачальників в Україні, можна скористатися онлайн-довідниками підприємств, такими як:

  • Kompass. Пропонують до співпраці понад 45 млн (!) компаній по всьому світу. Є база даних компаній України, доступна демо-версія для безкоштовного скачування.
  • Деловая Украина. Сайт зареєстрований в 2008 році і постійно оновлюється. Тут зібран великий каталог підприємств і організацій в Україні.

Так можна вибрати виробника, працюючого в одному з вами регіоні.

Ще, наприклад, для інтернет-магазину одягу буде корисний сайт Rover Tour. Тут зібрані найпопулярніші оптові постачальники одягу з усієї України.

Або сайт Yopt, де можна не тільки вибрати постачальника в потрібній категорії, але і розмістити власне оголошення. Потенційний партнер зможе його побачити і відгукнутися.

Постачальників, що працюють за схемою дропшиппінг, можна знайти на ресурсі Postavschiki або «Топ дело».

Також не варто забувати про оптові ринки, де закуповують товар підприємці з усієї країни, на місці оцінюючи якість. В Одесі це «7 км», в Харкові - «Барабашова», в Хмельницькому - «Оптовий ринок».

Постачальники товарів з Європи і США

Для ефективного пошуку спочатку треба змінити його географію. Якщо шукаєте постачальників в такій країні як Америка, в пошуковому рядку треба ввести «Google USA», після чого ви перейдете на www.google.com. Ця ж схема працює для будь-якої країни: Англія - ​​шукаємо Google England, Франція - Google France, Німеччина - Google Deutsch.

Тут перераховані основні каталоги постачальників в європейських країнах і США:

  • EuroPages. Зареєстровані 3 млн компаній, що працюють в Євросоюзі.
  • eSources. Каталог оптових дистриб'юторів і постачальників в Великобританії.
  • Goolzi. Доступ до тисяч контактів постачальників у Франції і світі.
  • 4WholesaleUSA. Список компаній в США з адресами, номерами телефонів, факсами та посиланнями на сайт.

Головний мінус роботи з закордонними виробниками - це нелегке оформлення документів на товар. Також варто задуматися про надійні шляхи доставки, її ціну і займаний час.

Чималу кінцеву вартість продукції компенсує високу якість товару і популярність бренду.

Як знайти постачальника в Китаї

Ціни на продукцію у китайських виробників мотивують мільйони компаній по всьому світу замовляти товари в Китаї. А конкуренція в країні з населенням в півтора мільярда чоловік диктує жорсткі умови для підприємців: якість виробів у серйозних постачальників витримає будь-яке порівняння. Буває навіть так, що репліка товару не поступається оригіналу.

Правда, в процесі пошуку постачальників з якими можна мати справу, легко заробити одні неприємності. Популярність торгових майданчиків і великі гроші залучають безліч шахраїв і недобросовісних комерсантів. Зв'язавшись з такими людьми, власник інтернет-магазину ризикує отримати не той товар, який замовляв; товар поганої якості; цеглу в посилці замість телефону; затримку поставки; інформацію про товар, що не відповідає дійсності.

Більшість фінансових проблем можна вирішити, якщо використовуєте для закупівель платіжну систему PayPal. Захист покупця і лояльність до клієнта тут на високому рівні, але втрачений час вони не повернуть.

Щоб працювати з Китаєм з мінімальними ризиками, вам потрібно мати знання англійської мови або найманого перекладача. Так можна замовити партію товару у виробника, вказавши свої параметри. В контракті може бути мінімальна партія від 500 виробів. Якщо не потрібно так багато одиниць товару, зверніться до офіційних дистриб'юторів компанії.

Оптові угоди можна укласти на популярному сайті Alibaba. У рядку пошуку по сайту можна написати назву потрібного товару і вибирати з варіантів, або розмістити своє оголошення і дізнатися умови від виробників, що відгукнулися.

Шукайте товари з торговою гарантією - про це повідомить значок корони в картці товару. Зверніть увагу на статус продавця - значок будиночка говорить про те, що представники Alibaba виїжджали на виробництво і особисто перевіряли документацію постачальника. Перш ніж оформляти замовлення, поспілкуйтеся з продавцем - реальну вартість ви зможете дізнатися, коли ви повідомите місце доставки товару, потрібні параметри і обсяг партії.

AliExpress — платформа для дрібного опту і роздрібних покупок. Саме тут присутні більшість аферистів, тому будьте обережні. Один і той же товар на майданчику у 10 різних постачальників з різними цінами - кому вірити?

Дивіться відгуки, рейтинг продавця, кількість замовлень виробів, а знаки відмінності - медаль із зіркою і підписом «Надійний бренд» заслуговує на увагу. Дізнайтеся вартість доставки - часто дорожчий товар з безкоштовною доставкою вигідніше, ніж товар з низькою ціною, але платною доставкою.

Taobao — сайт доступний для всього світу з 2014 року. Раніше цей торговий майданчик вміщував лише китайських громадян, і навіть зараз ресурс ведеться на китайській мові, без варіантів. Користуйтеся онлайн-перекладачами.

Іноді Taobao направляє покупця на Tmall — це підрозділ сайту, де зібрані перевірені продавці з товарами високої якості, гарною упаковкою і сервісом.

На самому сайті оголошення про продаж може дати хто завгодно, тому завжди дивіться рейтинги і відзнаки продавця.

Головна рекомендація - завжди робіть пробне невелике замовлення, щоб переконатися в надійній роботі постачальника. І враховуйте при замовленні національні свята, так як в ці дні замовлення і доставка займають більше часу у будь-якого виробника з Китаю.

Умови співпраці

Зрозуміло, плануючи довгострокове співробітництво, хочеться домогтися вигідних умов. Це можливо, якщо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Поставки з відстрочкою платежу. Багато виробників можуть працювати за такою схемою, якщо інтернет-магазин - їх постійний партнер. Не порушуйте умови співпраці при знайомстві і незабаром це стане доступним для вас.
  • Факторинг. Варіант з відстрочкою платежу, де третьою стороною виступає банк. Він гарантує постачальнику оплату, а власник інтернет-магазину оплачує послугу банку відсотком від вартості товару.
  • Оптові знижки. Великі компанії мають фіксований прайс, але виробники поменше зацікавлені в оптових закупівлях - з ними можна і потрібно домовлятися.

Відповіді на інші питання про умови співпраці з постачальником можна отримати застосувавши критерії вибору на початковому етапі.

Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам налагодити взаємовигідні, міцні і довгострокові відносини з партнерами по бізнесу.

Faq

Де можна шукати постачальників для інтернет-магазину?

Постачальників для інтернет-магазину можна шукати в:
Інтернеті, написавши у пошуку назву товару з додаванням фрази «гуртом постачальник» («Косметика гуртом постачальник»).  В пресі, звернувши увагу на тематичні видання, присвячені продукції аналогічній вашій.  На заходах. Наприклад, профільних виставках, форумах, ярмарках. У конкурентів. У цьому випадку можна обійтися без зразка товару, оскільки він вже пройшов перевірку конкурентами.

Які критерії слід враховувати під час пошуку постачальника?

Під час пошуку постачальника враховуйте: 
мінімально можливе замовлення; термін поставки; ціна зразка та разової покупки; правила і варіанти оплати; умови доставки; сертифікацію і гарантії якості від постачальника. 
Усі ці критерії допоможуть одразу зрозуміти, чи підходите ви один одному для ефективної співпраці.