Блог

Альтернативні способи оплати та їх актуальність для бізнесу

11 квітня 2024 р.

Альтернативні способи оплати та їх актуальність для бізнесу #1

Глобальна диджиталізація, яку світ мав змогу побачити під час пандемії, призвела до трансформації багатьох секторів, в тому ж числі, індустрії фінансів. Завдяки новим інновації в технологіях, ми спостерігаємо за масштабною революцією у фінтех-сфері. 

За даними опитування консалтингової компанії McKinsey, тільки у 2021 році частка респондентів, що використовувала дві та більше форми цифрових платежів, становила 51%. Станом на наступний, 2022 рік, кількість користувачів цифрових платежів зросла до 62%. Цей показник продовжує рости, тож бізнес адаптується до нових реалій, де альтернативні способи оплати мають значну перевагу.

Альтернативні способи оплати в ecommerce 

Що стосується глобального ринку електронної комерції, то можна з упевненістю сказати, що тут помітний один з найактивніших приростів використання альтернативних способів оплати. Згідно з дослідженням Ginger, у 2020 році найчастіше користувачі робили вибір в сторону електронних або мобільних гаманців, становивши 44.5% на ринку. У 2024 році цей показник виріс до 51.7%. 

Враховуючи статистичні дані, альтернативні методи оплати давно стали традиційним вибором для бізнесу в Європі. Завдяки правильному вибору платіжного методу, є можливість позитивно впливати на конверсію та продажі. 

Види альтернативних способів оплати

В першу чергу варто точно визначитись з тим, що таке альтернативні способи оплати. Простою мовою, це спосіб оплати без використання готівки або основних брендів банківських карток. Можна виділити чотири основні види альтернативних способів оплати:

  • Електронний гаманець

Головний плюс використання електронного гаманця — це зручність та оперативність. Використовуючи електронний гаманець, як Apple Pay або Google Pay, покупку можна здійснити всього за пару секунд. Завдяки технології «комунікації ближнього поля» (NFC), здійснити транзакцію можна швидше ніж тією ж банківською карткою.

  • Мобільні платежі

Мобільний телефон — це альтернатива електронному гаманцю, де користувач може оплатити товари та послуги із мобільного рахунку. У клієнтів також є можливість провести платіж через SMS, NFC та QR-коди.

Альтернативні способи оплати та їх актуальність для бізнесу #2

  • Криптовалюти

Інший частий вибір оплати під час покупок — це цифрова валюта. Головною перевагою оплати «криптою» є географічна доступність. Користувачі в будь-яких країнах можу оплачувати покупки криптовалютою, незалежно від внутрішніх валют. До того ж цей метод вважається більш ефективним для захисту від фрод-дій. 

  • Готівка

Попри те, що готівка вважається традиційним способом оплати, сучасний ринок зміг адаптувати навіть цей метод до покупок онлайн. Це працює за принципом «Buy Now Pay Later» (BNPL) або «Купуй зараз, плати пізніше». Клієнт робить замовлення онлайн, а сплачує товар офлайн. 

Як підібрати альтернативний спосіб оплати для бізнесу?

Як можна побачити, платіжні рішення для бізнесу можуть бути достатньо різноманітними. Та під час вибору альтернативного способу оплати, можуть виникнути питання на кшталт:  «Який саме спосіб оплати підходить саме для мого бізнесу?», «Як правильно підключити цей метод оплати на сайті?» та «Чи потрібно взагалі впровадження альтернативної оплати?» 

Існує декілька важливих факторів, які впливають на вибір альтернативного способу оплати:

  • Географічне розташування клієнта

Місце розташування вашого клієнта — це важливий фактор, який напряму впливає на процес впровадження альтернативного способу оплати. Наприклад, одним з лідерів безготівкових транзакцій вважається Великобританія. Згідно PCM, 95% населення країни мають вільний доступ до Інтернету, а 97% громадян мають банківські рахунки. 

При цьому, 51% платежів здійснюється з використанням картки, а 41% — через альтернативні способи оплати. Водночас банківські перекази складають лише 7%, а готівка — 1%. 

Тож, якщо більша частина ваших клієнтів знаходиться в Великобританії, то впровадження альтернативного методу оплати для бізнесу буде вдалим рішенням.

  • Регуляторна політика у сфері грошового обігу

Кожний регіон може відрізнятися в політиці грошового обігу на цій території, що може нести за собою відповідні наслідки. Так, наприклад, у 2022 році понад 60% фінтех-компаній були оштрафовані на суму понад $250 000. Саме тому важливо завчасно провести дослідження для того, щоб не порушувати вимоги регулятора.

  • Комісійний збір

Інший важливий крок перед впровадженням будь-якого альтернативного способу оплати для бізнесу — це аналіз умов на комісійні збори. 

З якими Ризиками Може Зіткнутися Бізнес?

Сучасні цифрові методи оплати, звичайно, мають купу переваг для бізнесу. Але важливо розуміти з якими ризиками ви можете зіткнутися під час впровадження нових методів оплати. 

  • Викрадення персональних даних клієнтів

Наскільки б високий рівень кіберзахисту не був, завжди існує ризик використання шахраями нових, більш дієвих методів. Ви маєте бути готовими до будь-яких фрод-дій, застосовуючи всі можливі види захисту. 

  • Оскарження замовлення

З використанням альтернативних способів оплати така опція, як повернення товарів, стає більш доступною. Це призводить до повернення платежу або претензій до продавця, що не може позитивно впливати на загальні продажі компанії.

  • Зловживання методом «Купуй зараз — плати пізніше»

Цей метод покупок зручний для клієнтів, але при цьому це може стати причиною фінансових втрат для бізнесу. Пропонуючи цю функцію, ви підвищуєте ризик збільшення ставок дефолту та суперечок щодо транзакцій. Інша проблема — це вищі комісії за обробку транзакцій, порівнюючи з традиційними методами оплати.

Альтернативні способи оплати та їх актуальність для бізнесу #3

Попри те, що існують ризики при впровадженні альтернативних методів оплати, ця технологія все ще є одним з найпопулярніших рішень для фінтех-компаній.

Причини Росту Альтернативних Методів Оплати в Європі

Європейський ринок — один з найстрімкіших з розвитку диджиталізованих фінансових операцій. Так, наприклад, згідно з дослідженням Ecommerce News 2021 року, через електронні гаманці було зроблено 53% покупок в Німеччині, 46% — у Франції та 53% — в Італії.  

Такий масштабний бум у сфері альтернативних методів оплати можна пояснити декількома причинами: 

  • Простіший та швидший спосіб оплати в електронній комерції, порівнюючи з картками.
  • Зручна функція P2P.
  • Більш надійна система захисту персональних даних при оплаті онлайн.
  • Глобальна цифровізація, притаманна новому поколінню.

Водночас можна виділити декілька рушійних факторів в бік впровадження альтернативних способів оплати для бізнесу:

  • Менш складний процес підключення додаткових методів оплати завдяки моделі  «plug and play», по якій працюють більшість провайдерів платіжних послуг.
  • Більша різноманітність платежів для користувачів.

При цьому казати про те, що цифровізація фінансових операцій спричинить глобальний підрив готівкового способу оплати, ще зарано. Попри те, що процес диджиталізації не зупиняється, традиційні способи оплати все ще грають одну з головних ролей в житті клієнтів та бізнесу.

Висновок

Підсумовуючи все, що було вказано вище, можна побачити, що нетрадиційні способи оплати вже давно стали більш звичними як для користувачів, так і для бізнесу. Глобальна диджиталізація розширила можливості для компаній, пропонуючи нові інноваційні підходи. Серед головних переваг, які несуть за собою альтернативні способи оплати, можна відмітити ріст конкурентоспроможності, залучаючи нових клієнтів. Впровадження технологічно актуальних способів оплати також дозволяє розширити географічні охоплення для клієнтської бази та підвищити ефективність функціонування в умовах сучасного ринку.