Блог

Як і навіщо власнику бізнесу вибудовувати особистий бренд

7 вересня 2020 р.

Як і навіщо власнику бізнесу вибудовувати особистий бренд #1

Деякі підприємці недооцінюють важливість персонального бренду та його впливу на розвиток їхнього бізнесу. І дарма. Бо позитивний образ власника транслюється і на продукт і на компанію.

У світі, де соціальні мережі та інтернет мають великий вплив на людей, створення особистого бренду стало простіше та дешевше. Правильний імідж підвищує впізнаваність та значущість бізнесу, допомагає завойовувати довіру клієнтів, заводити зв’язки, корисні для просування проєкту.

Розробка персонального брендингу може здатися складним завданням, якщо не знати, яка від того користь, з чого варто почати та які інструменти використовувати. У статті детально розбираємо селфбрендинг та відповідаємо на всі ці питання.

Що таке особистий бренд

Особистий бренд – це сукупність персональних якостей та професійного досвіду, котрий визначає підприємця на ринку та відрізняє його від конкурентів. Простими словами, це репутація, і що вона краще, то вигідніше для бізнесу. Вона дозволяє трансформувати невелику компанію в корпорацію, на яку рівняються конкуренти.

Вперше термін “особистий бренд” використовував у своїй статті американський письменник та бізнес-гуру Том Пітерс. 20 років тому він написав, що кожен може, а головне повинен розкручувати бренд, щоб досягти успіху. Всі, хто хоче впливати на інших, стимулювати розвиток бізнесу, особистісний та професійний ріст, повинні стати маркетологами єдиного бренду – себе. Час та реалії бізнесу змінилися, але меседж Тома Пітерса все ще актуальний.

Особистий бренд: приклади

Що спільного в Опри Вінфрі, Біла Ґейтса, Ілона Маска та Ніка Вуйчича? Вони зайняті в різних сферах, їхні джерела доходів відрізняються, тож що їх об’єднує? Всі вони створили особисті бренди на базі свого досвіду та ідей. Тепер сила бренду стимулює розвиток їхнього бізнесу, виділяє ці постаті серед конкурентів та робить їх лідерами своєї галузі.

Коко Шанель, Стів Джобс, Річард Бренсон, Ніл Патель, Тоні Робінс і багато інших видатних осіб змогли створити правильний образ, котрий продає краще та говорить голосніше, ніж будь-яка реклама. Гарна новина у тому, що зараз кожен може виділиться з маси і бути таким собі Ілоном Маском у своїй ніші.

Кому потрібен особистий бренд

Бренд потрібен всім, хто хоче привернути увагу до своєї особистості або бізнесу. Зі створення позитивного образу себе і свого підприємства в очах потенційних клієнтів, ви збільшуєте їхню довіру. Довіра дорівнює продаж, віддані покупці та успіх вам гарантований.

Персональний брендинг важливий для блогерів та фрілансерів, оскільки професійний образ стимулює рекламні звернення та замовлення, а відповідно і дохід. Якщо ви зайняті у сфері e-commerce, особистий бренд також важливий. Клієнти більш охоче купують, коли відчувають емоційний зв’язок, котрий може бути тільки між людьми. Розвитком особистого бренду ви ніби говорите, що за фасадом компанії стоїть талановита людина, професіонал своєї справи.

Бізнес це низка зльотів та падінь. Імідж та фірмовий стиль потрібні всім, хто хоче мати захист на випадок кризових моментів. Наприклад, коли Facebook переживав грандіозний скандал з витоком даних понад 50 млн користувачів, здавалося, що соціальна мережа втратить довіру, інвестиції акціонерів та звання найбільшої та найвпливовішої мережі у світі. Але завдяки серйозному статусу, котрий команда Facebook на чолі з Марком Цукербергом вибудовувала роками, кількість користувачів мережі не зменшилась, а навпаки збільшилась до 1.69 млрд (кожна четверта людина на планеті).

Як створити особистий бренд

На цифровому ринку сотні та тисячі бізнесів, і всі вони прагнуть суспільного визнання. Але люди не стануть користуватися вашими послугами, якщо немає чіткого розуміння, хто ви та що ви пропонуєте, а також чим ви краще за інших. Тому підприємцям важливо мати сильний бренд.

Побудова особистого бренду можлива кількома способами: скористатися послугами експертів; делегувати частину обов’язків; побудувати особистий бренд з нуля самостійно. Ми розповімо про останній спосіб та сподіваємося, що наш покроковий чек-ліст допоможе в становленні правильного іміджу та хорошої репутації вашого бізнесу.

Крок 1: Визначте нішу та цільову аудиторію (ЦА)

Що специфічніша ваша ніша, то легше користувачам запам’ятати вас. Помилка багатьох підприємців у тому, що вони орієнтуються на занадто широку аудиторію. Це заважає визначити інструменти для роботи та головну мету бренду.

Якщо ви продаєте одяг, то без конкретики отримаєте аудиторію від дітей дошкільного віку до пенсіонерів. На кого в такому випадку орієнтувати контент? Де будете розміщувати публікації, в газеті або в TikTok? Щоб не опинитися сам на сам з різноманітною аудиторією, де кожен потребує окремого підходу зупиніться на вузькому колі споживачів, котрим буде цікаві ви та ваш бізнес.

Крок 2: Проведіть конкурентний аналіз

Аналіз конкурентів це обов’язковий крок у процесі формування образу. Цей процес не має нічого спільного з плагіатом чужого контенту або бездумним копіюванням стратегії. Завдяки конкурентному аналізу ви зможете рівнятися на кращих та оминути помилок гірших.

Визначивши нішу, знайдете компанії та підприємців, котрі успішні у вашій області. Простудіюйте їхні сайти, почитайте блоги, прогляньте, як вони ведуть свої соцмережі та взаємодіють з клієнтами. Відмітьте, що виділяє конкурентів на фоні інших та використайте ці знання для створення своєї унікальної стратегії з побудови особистого бренду.

Крок 3: Оберіть канали просування

Під час вибору платформи для просування особистого бренду, зупиніться на тих, де представлена ваша ЦА. Не варто братися за соціальні мережі, їх занадто багато, і не від усіх варто очікувати результату.

Становлення особистого бренду буде ефективним, якщо зможете зосередити сили на кількох, актуальних для вашої ЦА, соціальних мережах. Спершу оберіть 2-3 платформи. Це можуть бути YouTube, Facebook, TikTok, LinkedIn, Telegram, Instagram. У разі публікації в різних соцмережах, дотримуйтесь одного стилю та будьте послідовними.

Крок 4: Розробіть контент-план

Перед роботою над контентом, визначте головний меседж, котрий буде транслюватися аудиторії. Під меседжем ми маємо на увазі цінність бренду – функціональність та якості, котрі відрізняють його з-поміж інших та несуть вигоду клієнтам.

Під час створення контент-плану, продумайте наступне: види контенту, тематики публікацій, їхня періодичність, обсяг. Плануйте контент мінімум на місяць вперед, щоб публікації виходили за гарно прописаним сценарієм.

Немає одного єдиного правила, яка повинна бути частотність публікацій. Все залежить від вашої діяльності, виду контенту та аудиторії. Пересічно, експерти радять виходити на зв’язок з підписниками раз на день, хай то буде публікація посту, сторіз, стаття, відео або прямий ефір.

Види контенту, котрі можна використовувати:

  • експертні пости у вашій ніші, поради та гайди;
  • текстові або відео-огляди товарів/послуг;
  • рейтинги книжок, фільмів, передач, блогів, мобільних додатків, котрі вас надихають або тих, які ви вважаєте корисними джерелами інформації;
  • успішні кейси клієнтів, відгуки;
  • пости пов’язані з подіями життя, хобі, розвагами;
  • особисті погляди на поточні події;
  • матеріал, котрий дає уявлення про лаштунки вашого бізнесу – історія становлення бізнесу, інтерв’ю зі співробітниками, новини з життєдіяльності компанії;
  • конкурси, якщо вони доречні для вашого бізнесу.

Крок 5: Пропрацюйте візуальну складову

Логотип, кольорова палітра, іконки, шрифти, ілюстрації, веб-дизайн та офіційна продукція повинні бути продуманими до найменших дрібниць. Це активи бренду, котрі впливають на те, як вас сприйматиме аудиторія. Слабка візуальна ідентифікація відштовхує покупців або залишає компанію в тіні.

За візуальну складову краще звернутися до професіоналів. Коли делегуєте завдання дизайнерам та ілюстраторам, окресліть голос свого бренду (tone of voice).

Крок 6: Приділіть увагу tone of voice

Tone of voice – це те, як ви комунікуєте зі споживачами та потенційними клієнтами. Коли ви дотримуєтесь одного стилю спілкування, клієнти на підсвідомому рівні будуть впізнавати ваш бренд, а отже довіряти йому.

Щоб визначити tone of voice:

  • Складіть список цінностей та характеристик, котрі відрізняють ваш бренд від інших. Це те, що ви будете транслювати під час спілкування з аудиторією.
  • Орієнтуйтеся на ЦА. Створіть портрет потенційного покупця та подумайте, як би ви розповіли йому про свою компанію, які формулювання використали, це був би формальний або неформальний стиль спілкування. Важливо: незалежно від того, хто ваша ЦА, уникайте жаргону, недоцільних жартів, нецензурних виразів.

Крок 7: Вигадайте історію тренду

Історія становлення це серце і душа бренду. Це картина того, ким ви є і те, що робить вас унікальними. Розкажуть клієнтам, чому ви почали бізнес. Додайте у свою історію відповіді на наступні питання:

  • Які проблеми вирішує ваш продукт?
  • Яка користь для споживачів?
  • Як ви збираєтесь розвиватися?
  • У що ви вірите і як це відбивається в бренді?

Під час створення історії не перевантажуйте її різними деталями. Нехай це буде просто і в тему. Важливо переконати покупця, що бренд був створений не з метою заробітку, а щоб розв’язувати проблеми та робити світ кращим.

Просування особистого бренду

Просування вимагає сил, часу та грошей. Але повірте, якісна репутація принесе свої плоди в довготривалій перспективі.

Розгляньмо, що допоможе укріпити позиції в онлайні та офлайні.

Колаборації з блогерами

Банери та реклама, що вискакує, вже не актуальні. Покупці довіряють людям, тому колаборації з інфлюенсерами вважаються одним з найефективніших способів просування в мережі. Блогери особливо корисні тим, хто просуває особистий бренд в Instagram.

Знайдіть блогерів у своїй або суміжній ніші. Це важливо, тому що ЦА інфлюенсера повинна бути потенційно зацікавлена у вас та у вашому продукті. Віддавайте перевагу мікро- та нано-інфлюенсерам. Їхній контент, як правило, орієнтований на вузьке коло користувачів, тому така реклама виглядає природно та не відштовхує потенційних клієнтів.

Більше про колаборації з лідерами думок в статті “Як малому та середньому бізнесу продавати свій продукт через блогерів”.

Взаємодія з підписниками

Комунікація з потенційними клієнтами важлива у будь-яких проявах: лайки, відповіді на коментарі та питання користувачів, спілкування в особистих повідомленнях, прямі ефіри, розіграші та вебінари. Не важливо в якій соціальній мережі ви просуваєте особистий бренд, будьте на зв’язку зі своїми підписниками. Люди купують у людей, котрим вірять і якими захоплюються, а не в знеособлених компаній.

Поважайте своїх підписників, як себе. Ніколи не переходьте межу дозволеного, відповідайте з повагою та зберігайте позитив, попри все.

Благодійні проєкти

Світ не без добрих людей – твердження, в яке ми все охоче віримо. На щастя, так воно і є. Дослідження довели, що 70% міленіалів готові купляти в брендів, котрі підтримують благодійні організації.

Допомагати людям, тваринам або компаніям не тільки благородно, але й економічно вигідно. Час від часу організовуйте збір грошей, аукціони або акції з ціллю передати зібрані гроші на благодійність.

Моніторинг показників соціальної активності та згадок

Регулярне відстеження стану позицій у медіапросторі важливе для повноцінного просування бренду. От декілька корисних інструментів, котрі допоможуть тримати руку на пульсі:

  • Google Alerts та Mention моніторять згадки у мережі та відправляють вам сповіщення про них. Ви самі можете налаштувати запит, хай то буде назва компанії або ваше ім’я.
  • Google Trends визначає ключові запити, по якім користувачі частіше за все шукають товари/послуги у вашій ніші.
  • Buzzsumo допоможе визначити рейтинг конкурентів або знайти інфлюенсерів для просування контенту.
  • Hootsuite дозволяє проглядати та керувати всім соціальним контентом в одному місці.

Особистий бренд – це не розкіш, а необхідність. Якісна репутація впливає на всі аспекти бізнесу, тому сформуйте професійний бренд, котрий буде жити в серцях ваших клієнтів. Публікуйте релевантний контент, піклуйтеся про свою аудиторію, дивуйте, будьте чесними та послідовними у своїх діях, і люди будуть віддані вам та вашій справі.

Faq

Чому власникові бізнесу важливо будувати особистий бренд?

Найголовніша причина будування особистого бренда полягає в тому, що люди купують у людей. Тож, компанія, у якої яскравий та медійний власник або менеджер, має більше шансів привернути увагу цільової аудиторії та підвищити свої продажі та прибутки.
 

Як особистий бренд впливає на бізнес?

Особистий бренд стає для бізнеса додатковим джерелом стійкості та фактором зростання. Тому цьому питанню варто приділяти час, аби в довгостроковій перспективі мати змогу з мінімальними втратами подолати кризу або залучити у свій бізнес класних працівників, які прийдуть, бо захочуть співпрацювати з відомим власником.
 

Як оцінити успіх особистого бренду?

В цьому допоможуть опитування, а також сервіси моніторингу згадувань тієй чи іншої персони. Наприклад, Google Alerts та Mention. Також ви можете вивчити видачу пошукових систем по запиту з іменем та прізвищем людини, для якої розвивали особистий бренд.