Блог

Що таке електронна комерція? E-commerce для початківців

20 лютого 2020 р.

Що таке електронна комерція? E-commerce для початківців #1

Електронна комерція, або e-commerce - це сфера економіки, коли торгові і фінансові операції проводяться в інтернеті. Якщо говорити простими словами, це будь-яка транзакція, здійснена з електронного пристрою, підключеного до мережі. Аналог торгового центру, але з великим асортиментом і комфортом: його можна відвідати, не виходячи з дому.

Інтернет надає унікальні можливості для комунікації з аудиторією. Спочатку їх гідно оцінили в США, запустивши електронну торгівлю в 1979, потім перспективний напрям поширився по Європі, починаючи з 1981, і вже в кінці 1990-х Китай та країни колишнього Радянського Союзу підхопили естафету.

Цифрова економіка щомісяця набирає обертів: приблизно 8 млрд чоловік населяють нашу планету, до інтернету же підключено 7 млрд пристроїв. Тепер електронній комерції відведена значна частина світового фінансового ринку.

Висновок можна зробити наступний: зі зростанням поширення інтернету, конкурентоспроможними будуть тільки ті компанії, у яких є своя освоєна ніша в цифровому світі.

E-commerce в Україні - це поширення, продаж, реклама, просування послуг і товарів, тобто будь-які угоди у всесвітній мережі з використанням цифрових пристроїв.

Що ще можна назвати електронною торгівлею?

Виділяють п'ять основних напрямків:

  1. Грошові перекази з електронних гаманців і карт через платіжні системи в інтернеті.
  2. Інтернет банкінг.
  3. Інформаційні сайти: вебінари, коучинг, навчання.
  4. Маркетинг в мережі.
  5. Торгівля онлайн.

Як це працює?

Онлайн-магазин - одна з головних ніш в e-commerce. На цьому прикладі і розглянемо алгоритм:

  1. Клієнт обирає товар в каталозі онлайн, з ноутбука або смартфона.
  2. Заявка з сервера надходить адміністратору, або в автоматизовану систему обробки замовлень.
  3. Інформацію про наявність товару на складі звіряють з базою даних. Або відправляється запит постачальнику про терміни доставки продукції. Потім інформація передається покупцеві.
  4. Клієнт оплачує покупку через електронну платіжну систему.
  5. Покупець отримує повідомлення про успішно здійснену операцію.
  6. Заявка передається на склад, де готують посилку покупцеві.
  7. Працює логістика, замовлення вирушає до клієнта.
  8. Замовник отримує лист на електронну пошту, або СМС про те, що товар в дорозі.

Все просто і прозоро.

Давайте розглянемо якою буває онлайн торгівля більш докладно.

Основні типи електронної комерції

E-commerce ділиться на кілька загальновизнаних категорій. Ось деякі, з якими ми найчастіше зустрічаємося в повсякденному житті:

  • С2С (Consumer-to-Consumer). Схема «споживач-до-споживача». У приклад можна привести торговий майданчик OLX, eBay, і подібні до них, де людина, навіть якщо вона не підприємець, може виставити на продаж якусь річ.
  • B2B (Business-to-Business). Схема «бізнес-до-бізнесу». Її характеризує продаж оптових партій товару від виробника дилера. Дилер віддає товар дрібним оптом інтернет-магазинам, звідки він надходить кінцевому споживачеві. Власне, це і є третя головна категорія e-trade.
  • B2C (Business-to-Consumer), «бізнес-споживач». Розрахунки між онлайн-магазином і клієнтом, покупка навчальних курсів у зареєстрованих експертів, оренда програмного забезпечення - будь-яка роздрібна угода між юридичними і фізичними особами.
  • E2E (Exchange-to-Exchange), «біржа-до-біржі». В Інтернеті термін E2E використовується для позначення обміну інформацією або угод між веб-сайтами, які самі виступають в якості бірж або брокерів для обміну товарами і послугами між підприємствами. Простий приклад: транзакція з електронного гаманця на банківську карту. E2E можна розглядати як форму B2B.
  • G2C (Government-to-Citizens), «уряд-до-громадян». Сюди можна віднести сплату податків, комунальних послуг, ліцензій, і так далі. Також громадяни отримують необхідну державну інформацію, що вже не можна назвати електронною комерцією.

Є й інші схеми, в основному, це вузькі відгалуження вже перерахованих категорій.

Переваги e-commerce

Основний, але далеко не єдиний, плюс інтернет-торгівлі полягає в відсутності географічних обмежень. Співпраця з логістичними компаніями допоможе охопити аудиторію в світовому масштабі. Так діють гіганти інтернет-торгівлі, такі як AliExpress, Alibaba, eBay, Amazon, Zappos, iTunes.

Коли бренд стає популярний, логотип пізнаваний, бізнес отримує нових користувачів по «сарафанному» радіо: люди діляться посиланнями в соціальних мережах на цікаві товари, приємні ціни або УТП (унікальна торгова пропозиція). Таким чином, інтернет допомагає привести умовно безкоштовних клієнтів.

Торговельне обладнання, найм персоналу, оренда приміщень - це все для торгівлі офлайн. В інтернеті про ці витрати можна забути.

Пошук цільової аудиторії став легше - людям подобається збиратися в групи за інтересами в соцмережах, на тематичних форумах і сайтах.

Ціна товару в інтернет-магазині найчастіше нижче, ніж в магазинах офлайн. Це пов'язано зі скороченням ланцюжка посередників між постачальником і замовником, і зменшенням витрат на утримання.

Плюси e-commerce для організацій:

  • Зростає якість обслуговування клієнтів.
  • Бізнес-процеси стають швидше, ефективніше і простіше.
  • Набагато менше паперової роботи.
  • Підвищується продуктивність організації: процес запускається, коли надходить запит від клієнта - ні пізніше, ні раніше, без зайвих дій і затримок.

Переваги онлайн-торгівлі для клієнта:

  • Підтримка і доступність з будь-якого місця цілодобово: вибрати товар, оформити покупку і доставку можна в будь-який час доби, з будь-якого місця, де є підключення до мережі.
  • Можливість вибору і порівняння товарів в різних магазинах.
  • Можна залишити свій коментар або побачити відгуки про товар інших покупців перш, ніж прийняти рішення про покупку.
  • Завжди доступна докладна інформація про товар або послугу.
  • Підприємець змушений через високу конкуренцію в електронній комерції робити знижки, проводити акції і конкурси. Багато банків пропонують кешбек при оплаті картою.

Незважаючи на сильні плюси, у цифрових фінансових відносинах є і недоліки.

Недоліки онлайн-комерції

Ось головні з них:

  • Велика конкуренція в популярних напрямках онлайн-торгівлі. Наприклад, продаючи побутову, відео та аудіотехніку, мобільні телефони доведеться буквально боротися за кожного покупця. В цьому випадку необхідні чималі витрати на маркетинг, SMM просування, SEO оптимізацію сайту.
  • Мало довіри до нових інтернет-магазинів з боку користувачів. Цьому сприяли шахраї, які давно звернули увагу на електронну комерцію.
  • Відсутність знань про роботу в мережі. Тут працюють принципи, відмінні від торгівлі офлайн: аналітика, логістика, обробка замовлень відбуваються інакше. Затримка з відповідями на запити покупців може зіпсувати імідж компанії.
  • Успішний бізнес залежить від стабільного швидкого інтернету і щоденної залученості власника в управління справою.
  • Для регулювання бізнес-процесів в мережі потрібна грамотно розроблена законодавча база. Її немає. В тому числі, це стосується захисту персональних даних. Необхідна інтеграція актуального програмного забезпечення, часто дорогого.
  • Замовник не може прийти і самостійно забрати покупку. Потрібен ідеально налагоджений механізм доставки.
  • Відповідальних віддалених співробітників важко знайти і навчити.

Всі ці проблеми електронної комерції можна вирішити. Звичайно, доведеться потрудитися.

Мета будь-якого бізнесу - заробити, і цифрова платформа дозволяє зробити це з мінімальними вкладеннями на старті. Звичайно, якщо ніша обрана правильно.

Як розпочати бізнес в інтернеті

З чого почати початківцю? Гарне питання.

Визначення цінності

Люди платять гроші за те, що представляє для них цінність.

Одна людина вміє смачно готувати за авторськими рецептами, а інша готова заплатити, щоб її цьому навчили.

Хтось професійно грає на гітарі, завів канал на YouTube, показав талант, і тепер хоче продати відеокурс навчання майстерності - покупці знайдуться.

Товар в мережі не продає сам себе, його продає опис, і у когось чудово виходить це робити. Така людина без заробітку не залишиться.

Четвертий - відмінний організатор і може організувати сильну команду. Варто подумати про інтернет-магазин.

Кожна людина без винятку має щось цінне для інших людей. Тим, кого мучить безсоння, цікаво, як у когось виходить спати до обіду, наприклад. Є привід дати майстер-клас, і це не жарт. Все залежить від того, як піднести інформацію.

З чого починається будь-яка онлайн-торгівля?

Вибір ніші

Починати треба з аналізу ринку і вибору ніші. Для цього є відповідний сервіс:

  • Яндекс.Вордстат. Країна, область, місто, регіон - все це можна налаштувати для перегляду статистики запитів. Який продукт цікавий в Києві? В Харкові? Львові? Все, що люди запитують в мережі відображається в статистиці.
  • Google Ads Keyword Planner. Показує як часто люди вводять в пошук певні слова, як ці пошуки змінюються з часом. Можна зрозуміти актуальність і сезонність продукту. Рекламна кампанія потребуватиме вкладень - інструмент допоможе визначити бюджет.

Визначившись з товаром, треба проаналізувати конкурентів. Виявити слабкі сторони, взяти на озброєння ефективні прийоми - це дозволить уникнути багатьох помилок і запустити бізнес з перевагою перед конкурентами.

У конкурента нудний дизайн сайту, з поганою структурою і без фільтра для пошуку товарів? У вас повинна бути ця функція.

Сайт конкурента погано відображається на мобільних пристроях? Зробіть адаптивний сайт.

Конкуренти дуже нав'язливо намагаються продати супутні товари замовнику, викликаючи негатив? Не робіть так.

Стратегія і Унікальна Торгова Пропозиція (УТП)

УТП складається з трьох частин:

  1. УТП треба сформулювати так, щоб конкурент або не міг запропонувати те ж саме, або не встиг цього зробити - вперше пропозицію повинні почути саме від вас.
  2. Воно повинно піклуватися про покупця. Купив товар - вирішив свою проблему, або отримав вигоду.
  3. Воно повинно бути звучним і бити точно в ціль.

Створення торгової пропозиції неможливо без розуміння потреб цільової аудиторії.

Докладний портрет ідеального клієнта важливий і для розробки стратегії розвитку бізнесу. Як ви будете його просувати? Реклама, соціальні мережі, конкурси, акції - важливо зацікавити не кого завгодно, а людей, які можуть стати вашими клієнтами. Тому треба знати питання, які хвилюють вашу аудиторію. Давайте корисну інформацію, покажіть, що дбаєте про рішення їх проблем. Таким чином ви зможете підвищити лояльність відвідувачів, отримаєте постійних клієнтів і безкоштовну рекламу в соцмережах.

Ставте перед собою цілі; зосередьтеся на своїй цільовій аудиторії; не витрачайте час даремно на людей, яким не цікава ваша продукція - тоді успіх прийде значно швидше.

Можна замовити дизайнерський сайт, а можна зібрати його самому в онлайн-конструкторі, яких чимало в мережі. Надалі, коли магазин почне приносити прибуток завжди можна буде перенести його на більш зручну платформу.

Візьміть в аренду домен, хостинг, наповнюйте магазин товаром, запустіть рекламу, розкажіть про нього друзям, знайомим і родичам - працюйте. Аналізуйте, виправляйте, покращуйте, впроваджуйте, головне - не зупиняйтеся.

Відповідальний підхід і працьовитість дадуть можливість займатися улюбленою справою і отримувати солідний дохід.

Faq

Що таке електронна комерція?

Електронна комерція (e-commerce) — це сфера економіки, в якій торгові і фінансові операції проводяться в Інтернеті. Якщо говорити простими словами, це будь-яка транзакція, здійснена з електронного пристрою, підключеного до мережі. Такий собі аналог торгового центру, але з великим асортиментом і комфортом: його можна відвідати не виходячи з дому.

Які переваги має електронна комерція?

Перш за все, e-commerce не має географічних обмежень. Інші ж переваги можна поділити на плюси для організацій та для клієнтів: для організацій: зростає якість обслуговування клієнтів; бізнес-процеси пришвидшуються, зменшується кількість паперової роботи та підвищується продуктивність організації. для клієнтів: цілодобові підтримка і доступність; можливість вибору і порівняння товарів в різних магазинах; завжди доступна докладна інформація про товар або послугу; знижки, акції та конкурси.
 

Як обрати платформу для електронної комерції?

Поради, які слід враховувати.
Визначте свої потреби: перед тим, як обирати платформу, з'ясуйте, які функції та можливості вам потрібні.
Вивчить доступні платформи: проведіть детальне дослідження різних сервісів електронної комерції.
Врахуйте ціни: оцініть вартість використання платформи, включаючи витрати на розробку, підтримку та оновлення.