Блог

Види криптовалют та їх особливості

6 липня 2020 р.

Види криптовалют та їх особливості #1

Більш, ніж 5000 видів криптовалюти говорить про її популярність і користь для інвесторів. Але незважаючи на такий різноманітний ринок, багато хто має про біткойн та інші койни лише туманне уявлення.

У цій статті ми розвіємо туман і дамо чітке розуміння віртуальної валюти.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта - це цифровий аналог вартості. Вона функціонує як одиниця рахунку, спосіб обміну або накопичення, але не володіє статусом законного платіжного засобу.

Ця форма грошей не потрапляє під гарантії держави через те, що жоден уряд світу не може впливати на випуск і перекази криптовалюти між користувачами.

Простими словами - це електронні гроші із захистом від підробки. Дані, які в ній зашифровані, неможливо дублювати і регулювати з боку.

Відсутність державного контролю робить інвестиції в криптовалюту досить азартною справою: тут можна як озолотитися, так і збанкрутувати. Наприклад, в грудні 2017 року біткойн виріс в ціні в два рази - давали більше 18 000 доларів за монету. Але втратив половину вартості всього пару місяців потому. 15 липня 2019 року досяг позначки 10 893 доларів, а потім втратив 10% на наступний день.

Не можна забувати, що торгівля криптовалютою - ризикована справа і займатися нею можна тільки в тому випадку, якщо впораєтеся зі збитками. Дуже легко втратити всі вкладені гроші, що трохи нагадує казино. Це просто пояснюється, якщо врахувати один момент.

Коли з'явився Біткойн, перша криптовалюта, прив'язана до блокчейну, Силіконова долина, Китай і Нью-Йорк змогли переконати людей з банківським рахунком та інтернетом, що Bitcoin - це майбутнє грошей. Але не варто забувати, що в 2008 році його створив Сатоши Накамото - людина, яку не ідентифікували по цей день. Або група людей, що цілком ймовірно.

І сьогодні, дивлячись на криву розподілу біткойнів, видно, що понад 87% видобутих монет належать менш, ніж 1% всіх адрес.

Домовившись, ця група людей може звичайним переказом з однієї своєї адреси на іншу впливати на зростання або падіння курсу. Прогнозувати його не можна, а виграти – якщо випадковим чином ваші інтереси збіглися в цей момент. А може ніякої змови немає ... Ніхто не знає точно.

Проте, це азартна гра, яка приваблює великих інвесторів, адже біткойн часто показує зміни в вартості більш, ніж 30% за добу. Такі коливання притаманні тільки криптовалютам.

Кріс Ларсен, Тайлер і Кемерон Вінклвосс, Роджер Вер - люди, які стали доларовими мільярдерами на криптовалюті. Список мільйонерів набагато більший.

Глобальність і фінансова підтримка біткойнів відрізняє його від всіх «пірамід», це зовсім інший тип. У довгостроковій перспективі найбільшою загрозою і наслідками бачиться не щось регулююче або хакерське, а скоріше масовий вихід ідеалістів і гравців вищого і середнього рівня в покращений Біткойн 2.0.

Що таке блокчейн?

Криптовалюти засновані на блокчейні. Це система, яка записує транзакції через комп'ютерну мережу. Ланцюжок блоків з файлами і базами даних зберігається на різних комп'ютерах з однаковими правами. Тобто вони обходяться без сервера, а відсутність головного адміністратора робить блокчейн практично невразливим до злому.

Вичислити і проникнути в кожну копію поки нікому не вдавалося, а зі змінами в одному блоці не погоджуються інші учасники. Це зводить зусилля хакера до нуля.

Блокчейн дозволяє децентралізувати криптовалюту: це означає, що ніяка окрема установа, така як уряд, центральний банк або податкова служба, не може її контролювати.

По суті блокчейн - це цифрова бухгалтерська книга. Її можна представити буквально як ланцюг віртуальних блоків з даними. Кожен блок зберігає дату, час, суму і інформацію про те, хто був частиною транзакції.

Щоб розрізняти блоки, в кожному є ідентифікатор, відомий як хеш. І оскільки будь-який блок в ланцюзі легко вміщує значний обсяг інформації, то може містити кілька транзакцій.

Блокчейн - це фундамент біткойнів і інших електронних монет.

Як відбувається транзакція блокчейна

Продаж або купівля біткойнів проходить в 5 ключових етапів, які записують в блокчейн новий блок.

Розберемося на прикладі покупки ранкової кави. Хоча операції з криптовалютою набагато більш ризиковані, ніж з еспресо.

Транзакція

Клієнт підходить до стійки, називає себе і розміщує замовлення на маленьке латте з мигдальним молоком. Перший крок.

Для біткойнів це відбувається на біржі криптовалют або коли відбувається переказ між гаманцями.

Перевірка

Клієнт проводить кредитною карткою, оплачуючи латте. Інформація передається від компанії, яка випустила карту, платіжному процесору кафе і підтверджує законність операції. При оплаті готівкою, касир може перевірити банкноту навпомацки або детектором, щоб переконатися в її реальності.

В угодах з криптовалютою децентралізована комп'ютерна мережа перевіряє транзакцію між гаманцями. Цей процес завершують майнери.

Майнінг часто зображується тільки як інструмент видобутку біткойнів. Насправді він більше пов'язаний з блокчейном. Крипто-майнінг - це процес перевірки декількох типів транзакцій в блокчейні та додавання їх в цифровий регістр після проходження випробувань, наприклад, задач шифрування.

Запис

Кафе має стежити за всіма латте, які продають, і грошима, які приносять. Тому вони додають їх в книги обліку.

Та ж потреба є і у транзакцій блокчейна. Інформація про суму, час проведення транзакції записується в блок. В одному блоці може зберігатися інформація щодо багатьох переказів.

Iдентифікація

Книга обліку в кафе буде марна, якщо записи зберігаються в безладді. Власник магазину зберігає їх в стосі з чітко визначеними датами. Або використовують комп'ютерну систему, щомісяця отримують фінансовий звіт, акуратно розкладений по поличкам в файлі.

Для блокчейна з чималою кількістю віртуальних блоків, що покривають кожну транзакцію, підтвердження всіх блоків критично важливо. Тому всім присвоюється хеш - спеціальний ідентифікаційний код.

Зберігання

Кафе зберігає щомісячні записи в підсобці або в одному комп'ютерному файлі.

У кожного блоку є свій хеш - він поміщається в блокчейн, де записані всі п'ять кроків, які ми тільки що пройшли.

Допиваючи свій латте, майте на увазі, що це не ідеальна аналогія. Основний ризик в кафе - це перевернути стаканчик з кавою, а торгівля криптовалютою - більш складний процес.

Він може займати набагато більше часу, якщо покупці або продавці недоступні. І на відміну від кави, торгівля криптовалютою надзвичайно волатильна, з різкими стрибками і падінням цін. Це може привести до втрати всіх інвестицій.

Плюси криптовалюти

Криптовалюти цікаві своїм потенціалом - вони дозволяють здійснювати транзакції в цифровому, швидкому й безпечному режимі.

Ось деякі з основних переваг, які пропонує криптографія, зараз і в майбутньому.

Виключає посередників

Ключова мета криптовалюти - це якомога плавніше переміщення елементів між двома групами.

Коли відбувається оплата кредитною карткою, в транзакції можуть брати участь кілька посередників або третіх осіб. Вони гарантують, що покупець кредитоспроможний, а продавець може прийняти переклад.

Криптовалютні гаманці усувають цих посередників, що прибирає комісію за транзакцію. Цю перевагу часто обговорюють по відношенню до міжнародних платежів.

І все ж, комісії можуть застосовуватися на деяких біржах при здійсненні операцій з криптовалютою.

Безпека

Технологія блокчейн надійно захищає дані користувача. Кожна нова транзакція зберігає більше даних в більшій кількості блоків.

Ризик полягає в тому, що оскільки криптографія чисто цифровий процес, збій в системі може знищити активи, якщо немає резервної копії.

Децентралізація

Відсутність центрального органу управління більшістю криптовалют виключає можливість контролю угод.

Але це також означає, що немає ніякої індивідуальної відповідальності, якщо щось піде не так.

Мінуси криптовалют

Будь-який трейдер, інвестор, фанат або ненависник віртуальних грошей повинен знати про негативні сторони криптовалюти.

Порушення закону

Так як всі записи ведуться в блокчейні, володіння криптовалютою можна зробити анонімним, дотримуючись певних правил.

В результаті популярний Біткойн і альткойни використовуються в багатьох злочинних операціях - ухилення від сплати податків, відмивання грошей, платіжна форма за замовчуванням для нелегального бізнесу.

Коливання вартості

Ціни засновані на попиті і пропозиції. Криптовалюта може торгуватися так само, як облігації або акції.

Але на відміну від них, може швидко і значно змінювати ціну.

Ліквідність

Торгувати криптовалютою не так просто, як акціями. Може бути небагато власників певного типу монет, угода може зайняти багато часу.

Це виклик ліквідності, тобто конвертувати криптовалюту в готівку може бути складніше. А поки закінчите операцію, може зникнути вигода для конвертації.

Маніпулювання ринком

На торговий процес можуть впливати ринкові маніпуляції - окремі особи або дезінформація можуть раптово підвищити вартість.

Несподівані збої і коливання цін розорили багатьох криптоінвесторів.

Взломи

Блокчейн довів свою безпеку. Але у шахраїв є інші точки входу.

Криптовалютні обмінники або гаманці можуть виявитися слабкою ланкою - деякі люди втратили мільйони доларів в перерахунку на вкрадені монети. Правда, важко сказати, що це недолік технології. Найчастіше шахраї грають на людських слабкостях.

З огляду на ці ризики і проблеми, криптовалюта не рекомендується як засіб зберігання пенсійних заощаджень, іпотечних або надзвичайних фондів.

Різновиди криптовалюти

Кожна з існуючих монет потрапляє в одну з трьох основних категорій. Бувають альткойни, токени і біткойни.

Біткойн

BTC - перша криптовалюта, орієнтована на блокчейн. Домен був зареєстрований в 2008 році Сатоши Накамото, загадковою особистістю і культовим персонажем в криптоспільноті.

Незважаючи на популярність і галас навколо Біткойнів, як потенційного інструменту оплати в майбутньому, зараз він не приймається в якості платежу, як фіатні гроші.

Фіатна валюта - це гроші, які випускає і контролює держава. Держава встановлює і гарантує її вартість незалежно від ціни матеріалу на якому вона виготовлена.

Як і інші валюти, Біткойн містить деякі ключові ризики про які слід пам'ятати: значні коливання ціни під час торгівлі і зовнішній ризик того, як він буде регулюватися. Це нова концепція, яку намагаються просунути уряди в усьому світі з метою безпеки споживачів.

Це всього пара ризиків, але важливо пам'ятати про них щоразу, коли думаєте про інвестиції в криптовалюти.

Альткойни

Випуск Біткойнів і його відкритого вихідного коду в 2008 році проклав шлях до створення тисяч інших криптовалют. Ці нові монети були названі «альтернативними монетами» або «альткойнами», оскільки вони є альтернативами біткойнів. Ось деякі приклади альткойнів, які мають велику ринкову капіталізацію:

  • Litecoin (LTC). Створений випускником MIT в 2011 році, Litecoin був однією з перших криптовалют, що з'явилися після Біткойна. Litecoin відомий тим, що генерує нові блоки в більш швидкому темпі, що дозволяє прискорити транзакції.
  • Ethereum (ETH) молодше, ніж біткойн або лайткойн. Ефіріум був створений в 2015 році, а цікавий тим, що програмує блокчейн і запускає програми, звані DApps та інтелектуальні контракти. Вони залежать від типу токена, унікального для Ethereum, званого ether. Сам «ефір» - шматок коду, який діє як валюта, потрібна розробникам додатків або інвесторам. Це цифровий платіж, необхідний для «оплати» за запуск додатку або програми.
  • Ripple (XRP) запустили в 2012 році. Ripple - це скоріше мережа, яка здійснює негайні і з мінімальною комісією платежі. Її мета - відправка грошей по всьому світу. Саме ця здатність зробила її особливо актуальною для банків, що бажають врегулювати міжнародні транзакції. На відміну від біткойнів, Ripple не вимагає майнінгу, тому використовує менше обчислювальної потужності, ніж деякі інші альткойни.

Це лише деякі з альткойнів, існують й інші, часто створюються нові.

Токени

На відміну від біткойнів і альткойнів токени не можуть самостійно існувати. Вони залежать від мережі іншої криптовалюти. Це означає, що у токенів немає власного блокчейна, вони побудовані поверх наявного ланцюжка блоків.

Ось кілька відомих прикладів різних типів криптовалют, на яких розміщуються токени:

  • Ethereum. На платформі Ethereum на даний момент встановлено найбільше токенів.
  • Omni - Tether (USDT). Кожен блок підтримується доларами США, при курсі 1 до 1. Особливо цікавий сервісам, які не можуть приймати USD.
  • NEO часто називають китайським конкурентом Ethereum, як платформу для розумних контрактів і DApps.
  • TRON. Провідна платформа для DApps. TRON має безліч розгорнутих токенів, включаючи BitTorrent Token (BTT), який можна використовувати для прискорення завантаження по протоколу обміну файлами BitTorrent.

Топ-5 токенів за ринковою капіталізацією - це Tether, UNUS SED LEO, Chainlink, Huobi Token і Maker. Всі вони розміщені на блокчейні Ethereum, крім Tether, який лідирує.

Список криптовалют

Як і у випадку з акціями, необхідно знайти обмінник для торгівлі криптовалютою. Біржі - це торгові майданчики, які пов'язують продавців з покупцями.

Але як вибрати з тисяч варіантів монети для інвестицій? Нижче Топ-4 найперспективніших пропозицій. Він базується на поточній капіталізації, інтересі користувачів, зростанні за останній час, кількості транзакцій і перспективах.

  • Binance Coin (BNB). Вона широко використовується на одній з наймасовіших бірж Binance і дає безліч привілеїв в системі. Валютою можна оплачувати покупки, нерухомість, отримувати кредити під заставу BNB і багато іншого. Команда біржі продовжує розширювати функціонал монети, що робить інвестиції в неї перспективною справою.
  • Ethereum (ETH). З 2016 року монета виросла в ціні в 1500 разів, завдяки можливості запускати смарт-контракти. Команда планує переводити Ефіріум на алгоритм PoS, який зможе збільшити швидкість транзакцій в секунду і дасть можливість зберігати криптовалюту.
  • Tron (TRX). Вже зараз працює за алгоритмом DpoS (Delegated Proof of Stake), що дає перевагу в кількості транзакцій в порівнянні з тим же Ethereum. Амбіції її засновника, Джастіна Сана, дають підстави вважати, що курс валюти буде зростати.
  • Litecoin (LTC). Розроблялася, як поліпшена версія біткойна. У підсумку вийшло щось інше: випуск монет більше в чотири рази, ніж у біткойнів, зате транзакції дешевші та швидші, а також спрощений майнінг.

Але, як ми вже згадували раніше, майте на увазі, що торгівля криптовалютою не легка і не для всіх - існує безліч ризиків, і вам слід переконатися, що розумієте їх, перш ніж втручатися.

Як приймати криптовалюту в якості оплати на сайті?

Оскільки весь світ рухається семимильними кроками в цифровому просторі, шопінг нічим не відрізняється від цієї тенденції. Покупець вже давно віддав своє серце швидким покупкам в мережі і миттєвим безконтактним платежам.

У зв'язку із зростанням індустрії e-commerce, кожен мерчант розуміє, що чим більше методів оплати на сайті, тим вище рівень конверсії платежів. Так наприклад, Interkassa пропонує більше 70 способів прийому розрахунку, серед яких різноманітні банківські карти, платежі tap-and-go, оплата в месенджерах, а також платіжний метод нового покоління - криптовалюта.

Попит на оплату послуг і товарів криптовалютою постійно зростає, змушуючи мерчантів додавати цей спосіб до себе на сайти. Тому якщо ваш бізнес передбачає великі продажі по всьому світу, Interkassa з функцією прийому криптовалюти в онлайн-магазині потрапляє в точку.

Зв'яжіться з нашими менеджерами, щоб дізнатися більше про умови співпраці і прийомі криптовалюти у себе на сайті. Ми працюємо цілодобово і завжди раді допомогти!

Faq

Які основні види криптовалют існують?

Існують такі види криптовалют:
Біткоїн (BTC): перша криптовалюта, орієнтована на блокчейн. Зараз він приймається як фіатні гроші (ті, що випускає і контролює держава). 
Альткоїн: є альтернативою біткоїна. Видами альткоїна є: Litecoin (LTC), Ethereum (ETH) та Ripple (XRP).
Токени: валюта не може самостійно існувати, залежить від мережі іншої криптовалюти. Топ-5 токенів за ринковою капіталізацією — це Tether, UNUS SED LEO, Chainlink, Huobi Token і Maker. Всі вони, крім Tether, розміщені на блокчейні Ethereum.

Яка основна різниця між різними видами криптовалют?

Біткоїн існує самостійно, але контролюється урядом. Альткоїн урядом не контролюється, а токени, на відміну від інших, не можуть самостійно існувати. Вони залежать від мережі іншої криптовалюти. Це означає, що у токенів немає власного блокчейна, вони побудовані як частина наявного ланцюжка блоків.
 

Які основні переваги використання криптовалют?

Перевагами використання криптовалют є:
Виключення посередників. Криптовалютні гаманці усувають посередників, що прибирає комісію за транзакцію. Цю перевагу часто обговорюють у контексті міжнародних платежів.
Безпека. Технологія блокчейн надійно захищає дані користувача. Кожна нова транзакція зберігає більше даних в більшій кількості блоків.
Децентралізація. Відсутність центрального органу управління більшістю криптовалют виключає можливість контролю угод.