Блог

Що таке бенчмаркінг та як його використовувати для інтернет-магазину

26 серпня 2020 р.

Що таке бенчмаркінг та як його використовувати для інтернет-магазину #1

Конкуренція між онлайн-магазинами безжалісна. Щоб вижити на ринку e-commerce, не обов’язково бути так само безжалісним, достатньо бути запобігливим. Тримати руку на пульсі, вивчати досвід конкурентів, аналізувати їхні переваги та слабкі сторони, вибудовувати конкурентоспроможний бізнес-план – все це та багато іншого необхідно робити постійно.

Бенчмаркінг – це техніка, котра допоможе перевершити конкурентів. Цікаво дізнатися більше? Тоді лишайтеся з нами. У цьому матеріалі ми кинемо світло на метод бенчмаркінгу та розповімо про його основні принципи простими словами.

Що таке бенчмаркінг

Benchmarking – це проведення порівняльного аналізу показників однієї компанії з показниками іншої, зазвичай, більш успішної. Benchmark у перекладі з англійської означає "цільовий орієнтир" або "опорний показник". Тобто організація бере результати та досягнення конкурентів, як цільовий орієнтир та поступово рухається у його напрямку.

Порівняльний аналіз можливий всередині однієї компанії з метою оптимізації поточних справ та впровадження кращого досвіду. Порівнюють схожі процеси або роботу департаментів.

Зазвичай benchmarking порівнюють із розвідкою. Ці поняття і справді схожі. Різниця лише в тому, що функція маркетингових досліджень полягає в постійному зборі інформації про зміни маркетингового середовища компанії. Бенчмаркінг не фокусується на конкретному показнику, а досліджує все, що потрібно вдосконалити, наприклад, бізнес-процеси, корпоративну культуру, тощо.

Бенчмаркінг корисний для тих, хто знаходиться у кризовому становищі та відчуває, що потрібні зміни.

Що порівнюється в процесі бенчмаркінгу

За допомогою бенчмаркінгу порівнюють:

  • послуги та продукцію (характеристики товару, асортимент, конкурентоспроможність);
  • цінову політику (вартість продукту, витрати на збут, реакції покупців на зміни цін);
  • організацію роботи в компанії (показники плинності кадрів, соціальний пакет для співробітників, забезпеченість установи трудовими ресурсами);
  • фірмовий стиль компанії, взаємодія з клієнтами, постачальники компанії, рейтинг на ринку, відгуки клієнтів.

Історія появи

Піонером бенчмаркінгу вважають Xerox – перша компанія з вироблення копіювальних апаратів. Вони домінували на ринку 15 років. Але в 1980-тих виявили, що японські конкуренти: Ricoh та Canon, мають кращі результати. Керівництво Xerox не стали миритися з таким розкладом та вирішили з’ясувати, як компанії досягли успіху.

Вони провели глобальне дослідження показників конкурентів та з’ясували, що витрачають на виробництво одного пристрою на 50% більше. Проаналізувавши дані, CEO Девід Кернс запустив внутрішню компанію "Leadership Through Quality", щоб з’ясувати та усунути причини незбігу конкурентних показників. Компанія Xerox повернула собі частку ринку та стримала ріст японських конкурентів.

У наступні роки інші компанії почали переймати досвід Xerox та допрацьовувати метод бенчмаркінгу. Бізнес-аналітики щосили писали про диво-метод еталонного зіставлення. Після цього benchmarking почали використовувати у всьому світі.

Мета бенчмаркінгу

У будь-якій компанії є процеси, що потребують коригування. Мета бенчмаркінгу – виявити їх та виправити. У процесі відстеження стратегії та підходів до ведення бізнесу конкурентів, ви наочно побачите, як можна вдосконалити окремі області свого підприємства.

Щоб досягти мети, важливо вирішити основні завдання бенчмаркінгу:

  • виявити лідерів у ніші та провести конкурентний аналіз;
  • знайти слабкі сторони організації;
  • з’ясувати шляхи їхнього усунення;
  • впровадити нові підходи до ведення бізнес-процесів;
  • укласти довготривалі цілі та позначити шляхи їхньої реалізації.

Різновиди бенчмаркінгу

Бенчмаркінг ділиться на внутрішній та зовнішній. Про них і поговоримо.

Внутрішній

Внутрішній бенчмаркінг означає порівняння показників ефективності всередині однієї організації.

Плюси: компанія налаштована на один результат, тож ніхто не буде перешкоджати збору інформації.

Мінуси: такий підхід не передбачає проривних змін.

Внутрішній бенчмаркінг ділиться на два підвиди:

  • Історичний. Щоб зрозуміти, як виросла компанія, необхідно постійно відстежувати ключові показники діяльності. Наприклад, зіставлення теперішнього обсягу продажів з тогорічними. Якщо помітили якісь зміни, потрібно дізнатися, що змінилося в процесі роботи в цьому році та зробити висновки.
  • Загальний. Порівнюють результати відділів, щоб побачити, як вони організовують роботу всередині команди, проаналізувати підходи до виконання завдань, простежити ефективність. У результаті команда з нижчими показниками впроваджує практики сильної команди.

Зовнішній

Зовнішній бенчмаркінг – це оцінка виробництва в порівнянні з компанією-еталоном.

Плюси: інформація, отримана у процесі дослідження, дозволяє визначити сильні та слабкі сторони конкурента.

Мінуси: цінна інформація зазвичай конфіденційна, а поверхневі дані не дають повної картини. Детальне вивчення конкурента – це дуже важке завдання.

Виділяють наступні підвиди зовнішнього бенчмаркінгу:

  • Функціональний. Для такого аналізу обирають конкурента, котрий працює з такими ж технологіями, як ви. Підприємці порівнюють ті функціональні процеси, в покращенні яких вони зацікавлені. Для порівняльної оцінки обирають компанію-конкурента, котра показує вищі результати.
  • Конкурентний. Компанія-ініціатор проводить порівняльний аналіз показників з організацією, котра працює на вищому рівні. Вам не обов’язково обирати ваших ключових конкурентів, краще дізнайтесь, що роблять найкращі у вашій ніші. Наприклад, український виробник спортивного взуття може провести аналіз всесвітньо відомого бренду Nike.
  • Спільний. Компанії з однієї або різних галузей добровільно обмінюються інформацією. Такий бенчмаркінг відбувається шляхом відвідування організацій або за допомогою інтерв’ю. Компанії-партнери укладають угоду, у межах якої зобов’язуються забезпечувати інформаційну безпеку та обговорюють, якого роду даними готові ділитися.
  • Загальний. Для цього аналізу потрібно обирати не конкурентів у галузі, а просто кращі світові компанії. Дізнайтеся, що роблять лідери світового ринку та спробуйте впровадити ці практики у себе в компанії. Але зверніть увагу, що перед проведенням аналізу потрібно обрати одну з функцій всередині вашого бізнесу, котрі ви хотіли б покращити. Наприклад, порівняйте свою корпоративну культуру с такими брендами як Apple та Google.

Як проводити аналіз та де шукати інформацію, розповімо в наступному розділі.

Етапи бенчмаркінгу

Бенчмаркінг підходить як для невеликих компаній, так і для масштабних підприємств. Результати порівняльних досліджень будуть здебільшого залежати від доступних джерел інформації та ресурсів, котрі організація готова витрачати в процесі.

Бенчмаркінг відбувається в 3 етапи:

Етап №1: планування

Перший етап порівняльного аналізу найважливіший. Саме його результати будуть вашим керівництвом до дії.

Що необхідно визначити:

  • процеси для порівняльного аналізу;
  • бенчмарки – опірні показники (ваш бажаний показник, мінімальний та максимальний, та значення еталонної компанії);
  • компанію, на котру будете рівнятися (ваш безпосередній конкурент або підприємство, що вас надихає).

Наступний крок – домовитися з компанією-еталоном про співробітництво. Так почнеться спільний benchmarking.

Звісно, не всі компанії готові ділитися інформацією щодо внутрішніх процесів. Як зібрати інформацію в такому випадку читайте в наступному пункті.

Етап №2: збір інформації

Є два способи збору даних. Перший – коли компанії добровільно ділять необхідною інформацією в межах "Кодексу бенчмаркінгу". Це документ, розроблений американським центром підвищення продукційності та якості. Його можна адаптувати в залежності від потреб компаній.

У процесі спільного бенчмаркінгу для збору інформації використовують наступні методи:

  • візит (у магазин або хед-офіс);
  • інтерв’ю;
  • анкетування через інтернет.

Не всі компанії-лідери надають дані про свої стратегії. Тоді залишається другий спосіб збору інформації – дослідницький.

У мережі багато різноманітних інструментів для аналізу, котрі роблять бенчмаркінг можливим. Не виходячи з дому відстежуйте рекламу конкурентів, ключові слова, за якими вони ранжуються, їхній трафік та багато іншого. У нашому блозі, до речі, є стаття на цю тему. Обов’язково прочитайте, перед тим, як починати дослідження.

Після вивчення соціальних мереж, піар-активності, участі в конференціях, реклами та колаборації з брендами, ви зможете зрозуміти стратегію конкурента. Наприклад, якщо компанія довгий час не робила акцент на соціальні мережі, а потім почала активно вести Instagram, Facebook і навіть завела Tik-Tok, це говорить про те, що вони націлилися на молоді аудиторію.

Якщо компанія-конкурент ніколи не брала участі в форумах та конференціях, а зараз просуває своїх співробітників на різноманітні заходи, то вони очевидно нарощують експертність. Стратегія такої організації – збільшення продажів коштом репутації.

Власникам інтернет-магазинів варто приділити увагу відгукам клієнтів. Вони вкажуть на слабкі місця мерчанта. До того ж завжди можна вдатися до методу "Таємний покупець".

Етап №3: аналіз даних

Коли вся інформація зібрана, беріться за аналіз. На цьому етапі важливо пам’ятати, що немає абсолютного ідеалу. Аналізуйте інформацію об’єктивно.

На основі даних складіть звіт, включіть туди наступну інформацію:

  • який досвід компанії-лідера варто перейняти;
  • які помилки, слабкі сторони конкурента були помічені;
  • які показники у вашій компанії помітно відстають;
  • які дії повинні розпочатися.

Коли план змін намічений, беріться до його реалізації. Щоб зрозуміти, наскільки вдало пройшов бенчмаркінг, відстежуйте метрики. Моніторинг може здійснюватися протягом короткого або довготривалого періоду в залежності від бажаних результатів.

Переваги та недоліки

Ми багато говорили про переваги методу бенчмаркінгу. Це оптимізація робочих процесів, створення нового стратегічного плану розвитку та багато іншого.

Розберімо недоліки цієї техніки:

  • Пошук компанії-партнеру – це важкий процес, котрий вимагає ресурси.
  • Якщо немає досвіду в бенчмаркінгу, можуть стати потрібними послуги спеціалістів. Проте, це залежить від того, які показники хочете порівнювати.
  • Benchmarking стимулює зміни всередині компанії, що може викликати негатив з боку співробітників.
  • Немає єдиних правил та стратегій проведення бенчмаркінгу. Те, що підходить одній компанії, не резонує з іншою.
  • Процес дослідження займає довгий час. Бенчмаркінг не підійде тим, хто шукає миттєвих рішень.
  • Часто зібрана інформація виявляється цінною, але через відмінності всередині компанії та зовнішніх факторів, її важко прикласти.
  • Під час збору інформації можна отримати некоректні дані. Результат – хибний напрямок у створення нової стратегії.

З розумним підходом багато з цих недоліків не будуть вашою проблемою. Спробуйте benchmarking, щоб удосконалити поточні процеси та впровадити нові фішки.

Faq

Що таке бенчмаркінг для інтернет-магазину?

Бенчмаркінг — це проведення порівняльного аналізу показників однієї компанії з показниками іншої, зазвичай, більш успішної. Тобто інтернет-магазин бере результати та досягнення конкурентів як орієнтир та поступово рухається у його напрямку.
 

Які показники можна порівнювати під час бенчмаркінгу для інтернет-магазину?

За допомогою бенчмаркінгу порівнюють:
послуги та продукцію (характеристики товару, асортимент, конкурентоспроможність);
цінову політику (вартість продукту, витрати на збут, реакції покупців на зміни цін);
організацію роботи в компанії (показники плинності кадрів, соціальний пакет для співробітників, забезпеченість установи трудовими ресурсами);
фірмовий стиль компанії, взаємодія з клієнтами, постачальники компанії, рейтинг на ринку, відгуки клієнтів.

Як зібрати дані для бенчмаркінгу?

Є два способи збору даних. Перший – коли компанії добровільно діляться необхідною інформацією в межах «Кодексу бенчмаркінгу» (колективний бенчмаркінг). Другий — дослідницький: вивчаємо інформацію самостійно.