Блог

Створення QR-коду для оплати в магазині

30 червня 2020 р.

Створення QR-коду для оплати в магазині #1

Більше 25 років тому японська компанія Denso-Wave винайшла QR-code і застосовувала його в автомобільній промисловості. Пізніше весь світ був приємно здивований, побачивши, наскільки прогресивна та зручна у використанні ця технологія. Зараз ми вже всі знайомі з чорно-білим значком, який служить в якості віртуальної бази даних і широко застосовується для оплати онлайн і оффлайн.

Швидкісний інтернет та неухильно зростаюча кількість власників смартфонів призвели до масового впровадження двовимірних штрих-кодів. Франція, Австралія, Швейцарія, Канада, Україна, Сінгапур і багато інших країн активно використовують коди для оплати рахунків.

QR-код: Які бувають види 2D знака?

Абревіатура QR розшифровується як Quick Response (з англійської "швидка відповідь"). Штрих-код нового зразка зберігає в собі інформацію миттєвого доступу. Сканувати його можна камерою смартфона, POS-терміналами та іншими девайсами. Гарна новина для власників пристроїв Apple: всі операційні системи, починаючи з iOS 11 дозволяють сканувати коди за допомогою камери без наявності спеціальних додатків.

Виділяють два види QR-code: статичний і динамічний. Вони однаково хороші для безготівкового розрахунку, однак між ними є деякі відмінності. Розглянемо кожен вид окремо.

Статичний QR-код

При його створенні, дані закладаються безпосередньо в двомірний знак. Таким чином, інформація не може видозмінюватися всередині коду, тільки за допомогою створення нового.

Продавці вносять реквізити карти в код і надають його покупцям. Ті, в свою чергу, сканують його і вводять суму до оплати, після чого мерчант перевіряє правильність даних. Зручний для швидкої оплати, статичний код часто зустрічається в роздрібній торгівлі, службі доставки, таксі та інших галузях.

Динамічний QR-код

Основна його перевага - можливість змінювати інформацію. Простими словами, в код розміщують не власні дані, а посилання на сторінку з інформацією, яку можна відредагувати в будь-який момент. Застосовуючи динамічний знак, мерчанти можуть змінити суму оплати, а також внести опис товару/послуги. Більш того, можна дізнатися кількість людей, які відсканували код, пристрої, з яких вони це зробили і локацію.

Як працюють безготівкові платежі по QR-коду?

Ні для кого не є таємницею, що оплата безконтактними картами і мобільними гаманцями багато в чому перевершує QR-коди. Однак, не всі підприємці готові платити за установку POS-терміналу, а двовимірний малюнок дозволяє продавцям приймати цифрові платежі, не вкладаючи кошти в будь-яке обладнання.

QR-код також є must-have методом оплати в мережі. Замість того, щоб вводити реквізити карти і особисті дані, користувач сканує код телефоном і здійснює оплату в кілька кліків. Мерчанти активно додають цей метод до себе на сайти, тим самим збільшуючи показники конверсії платежів.

Оплата по QR-коду відбувається в лічені секунди, якщо у покупця напоготові додаток для розшифровки закодованих даних. Гаджети на операційній системі Android використовують QR Droid, QR Reader або NeoReader. Як вже було сказано раніше, Apple девайси зчитують код за допомогою своєї рідної камери. Банківські додатки, такі як Privat24, Oschad 24/7 або Monobank, пропонують вбудовану функцію сканування кодів, що в рази спрощує завдання для користувача.

Здійснюючи покупку в мережі або в традиційному магазині, користувач відкриває додаток для зчитування коду і сканує його. Якщо продавець використовує динамічний код, він генерує його на місці. У випадку зі статичним кодом, покупець сканує його і вносить суму до оплати самостійно. По завершенню операції, продавець отримує SMS повідомлення про успішну транзакцію.

Переваги оплати через QR-код

Оплата послуг з QR-кодом допомагає рітейлерам вибудувати довгострокові відносини з клієнтами, спрощуючи для них процедуру покупки. Давайте розглянемо основні переваги автоматизації платежів, вигідні як для мерчантів, так і для покупців.

  • Високий рівень безпеки

Інформація, яка зберігається на QR-коді зашифрована, що робить платежі більш надійними. До того ж, користувач не вводить дані карти, а інформацію про транзакції можна перевірити, перш ніж підтверджувати її.

  • Низька вартість

Оплата по QR-коду найбільш доступний і простий метод безконтактного розрахунку для підприємців. Від продавця не потрібна установка терміналу. Все, що потрібно - це створити код з реквізитами рахунку і надрукувати його.

  • Швидкість транзакцій

Готівка виходять з ужитку, залишаючи непрогресивних мерчантів за кормою. Миттєва оплата істотно полегшує процес покупок і займає лічені секунди, не вимагаючи ніяких зусиль з боку покупця і мерчанта.

  • Висока надійність платежів

Оплачуючи покупки за допомогою QR-code, ймовірність помилки мінімальна, якщо не дорівнює нулю. Код може бути зісканований, навіть якщо він пошкоджений або при поганому освітленні (допустимий діапазон похибки до 30%).

Приклади використання QR-кодів

QR-оплата активно використовується в усьому світі протягом останніх років. Що стосується України, то НБУ має намір впроваджувати цей вид безконтактних платежів по всій країні.

На даному етапі, багато підприємців додали QR-оплату до себе в магазин. Також українці можуть спостерігати такі приклади використання двомірного коду:

  • Транспорт

Київське метро більше року виводило жетони з ужитку, проте продовжували їх продавати. Парадокс, чи не так? У зв'язку з пандемією коронавіруса, перехід на безконтактну оплату поїздок в рази прискорився. Крім карток, кияни тепер можуть скористатися QR-кодами, купуючи їх на касі або в додатку Kyiv Smart City. Двомірні знаки також застосовують для оплати проїзду в автобусі, тролейбусі і трамваї.

  • Комунальні послуги

Комунальні служби України також крокують семимильними кроками до швидкої і безконтактної оплати своїх послуг. QR-технології дозволяють розрахуватися за газ, воду, електрику та інше, уникаючи довгих черг в банку. На квитанції розміщують код, скануючи який користувач потрапляє на сайт, де можна покрити всі рахунки.

  • Оплата рахунку в закладах громадського харчування

Зараз відвідувачі кафе та ресторанів можуть оплачувати свої замовлення через QR-code. Щоб ефективно приймати платежі, заклади використовують касовий апарат mini і ПЗ, яке забезпечує генерацію кодів.

  • Вуличні торговці

Вуличні торговці, у яких мінімальний асортимент товарів, не мають наміру відставати від прогресу. Пропонуючи тільки оплату готівкою, вони ризикують втратити клієнтів, тому QR-коди так актуальні для них.

Як створити QR-код для оплати?

З метою підвищити конверсії платежів, мерчанти створюють двомірні знаки і поміщають їх на квитанції, чеки та товари. При правильному використанні QR-кодів можна забути про готівку, що переходить з рук в руки, тим самим забезпечивши максимальний рівень комфорту для покупців.

Практично кожен банк дозволяє проводити оплату за кодами. Монобанк, Ощадбанк, Альфа-банк і список на цьому не закінчується. Так наприклад, клієнти Приватбанку можуть використовувати @PrivatPayBot в телеграмі, щоб генерувати коди для оплати.

Для безпечного прийому і обробки платежів в мережі, продавці вдаються до послуг платіжних провайдерів. Ті, в свою чергу, пропонують QR-оплату, як один із способів закриття рахунку.

Інтеркаса забезпечує мерчантів цією функцією. Підключити її можна за посиланням.

Зв'яжіться з нами, якщо у вас залишилися питання по QR-платежам, або ви бажаєте їх додати до себе на сайт.

Faq

Як створити QR-код для оплати в магазині?

Для цього є такі методи: Звернутися в банк. Наприклад, Монобанк, Ощадбанк, Приватбанк надають клієнтам послугу створення QR-коду. У Приватбанка навіть є для цього спеціальний бот @PrivatPayBot в Телеграмі. 
Звернутися у підтримку платіжного провайдера. Наприклад, Інтеркасса дає своїм мерчантам змогу підключити таку функцію всього за 3 кроки.
 

Які переваги мають QR-коди для оплати в магазині?

Перш за все, це зручно. Людині не треба нічого вводити вручну, достатньо просканувати код і підтвердити оплату. Це, до речі, зменшує кількість помилок у порівнянні з введенням реквізитів. Також серед переваг такого методу оплати: підвищення безпеки даних, адже їх нема у відкритому доступі; доступність цього безконтактного методу розрахунку, бо він не потребує фінансових вкладень; швидкість проведення платежів.
 

Як клієнти оплачують за допомогою QR-кодів?

Це дуже просто. Достатньо мати смартфон, навести його на QR-код на екрані ноутбука або на роздрукований носій, а потім перейти на сторінку оплати, ввести суму та підтвердити платіж.