Блог

Що таке монетизація блогу, та як заробляти на блозі компанії

23 червня 2021 р.

Що таке монетизація блогу, та як заробляти на блозі компанії #1

Достатньо часто зустрічається ситуація, коли компанія веде блог, до того ж робить це добре, вкладає в створення контенту багато сил, але про те, що такий ресурс – можливе джерело заробітку, чомусь забуває. Тому ми розповімо про те, як заробляти на блозі: які для цього потрібні інструменти, та як їх використовувати.

Етапи створення блогу та підготовка до його монетизації

Можна виділити кілька основних пунктів в організації блогу компанії:

  • мета: треба визначитися, нащо взагалі збираєтесь вести блог. Наприклад, збільшити впізнаваність бренду, сформувати імідж експерту для кількох співробітників компанії;
  • платформа: де буде розміщуватися блог;
  • команда: пошук редакторів, менеджерів, авторів;
  • контент: пошук ідей, розробка списку тем та планування;
  • аудиторія: способи привертання та утримання.

Пройдемося детальніше за кожним з пунктів.

Мета створення блогу

Компанія може використовувати блог для різних цілей та задач. Розглянемо деякі з них.

  • Демонстрації своєї експертності. Компанія через блог може ділитися думками з питань, актуальних у її ніші, реагувати на зміни ринку, давати оцінку подіям, публікувати свої дослідження та аналітику. Якщо бренд обрав стратегію розвитку блогу, то ідеально, якщо матеріали будуть написані та розміщені від імені конкретних співробітників компанії — потенційних спікерів бренду та лідерів думок.
  • Навчання користувачів. Цей підхід актуальний для важких продуктів з широким функціоналом. У цьому випадку бізнес не просто ділиться в інтернеті новинами зі свого життя, а готує гайди, відео- та текстові інструкції, проводить вебінари з роботи з продуктом.
  • Привернення стабільного трафіку на сайт. Тут ми говоримо про SEO-оптимізацію контенту блогу: матеріали від початку створюються так, щоб найкраще ранжуватися в пошуковій видачі та відповідати найпопулярнішим запитам аудиторії. Так підприємці можуть привернути на сайт нову аудиторію та потім конвертувати її в клієнтів.
  • Спілкування з аудиторією. У багатьох випадках саме блог стає пріоритетною платформою взаємодії з цільовою аудиторією та працює краще за соцмедіа та email-розсилки. Через цей канал зручно розповідати про новини та продуктові оновлення, а також — збирати зворотній зв’язок та формувати лояльну спільноту навколо бренду.

Зазвичай, за допомогою блогу закривають одразу кілька задач. Наприклад, сервіс імейл-розсилок пише керівництво “Як налаштувати тригерну імейл-кампанію” та оптимізувати текст під вимоги пошукових систем. Таким чином виходить: навчальний контент для чинних користувачів, підтвердження свого статусу експерта, привернення потенційних клієнтів, які шукають інформацію про тригерні розсилки.

Вибір платформ

Якщо блог створюється з нуля, то спочатку треба визначитися, де саме його вести – на побічній платформі або на своєму сайті.

Побічні платформи

Мова про такі ресурси, як Medium. Їхня перевага у тому, що створити блог на такій платформі — справа кількох хвилин: просто реєструєш акаунт. Платформи надають всі базові можливості для оформлення та розміщення тексту, інструменти для шерингу контенту та взаємодії з аудиторією (лайки, оцінки, коментарі). Також платформа сама піклується про те, щоб привертати трафік. Тобто на таких сервісах вже є різні аудиторії, та лишається тільки зачепити свою.

Але при цьому вистачає й недоліків. Головний — це все таки не ваша власна платформа: якщо сайт раптом припинить роботу, то й матеріали пропадуть разом з ним. Технічно ви також обмежені можливостями конкретного ресурсу, наприклад, якщо захочете заморочитися з версткою матеріалу. Крім того, навіть якщо ваші матеріали зберуть велике коло читачів, вони все одно залишаться аудиторією цієї платформи.

Тож такий варіант ведення блогу більше підійде тим, хто хоче будувати особистий бренд або просувати образ компанії, як експерту. Що стосується монетизації такого блогу, то тут можна використовувати партнерський маркетинг та рекламні інтеграції брендів, з якими у вас перемежовуються аудиторії.

Блоги на власному сайті

Це кращий варіант для бізнесу. Тут весь трафік буде належати вам, а відвідувачів простіше конвертувати в клієнтів. Також відкривається більше способів монетизації блогу — розміщення рекламних банерів від прямих рекламодавців, участь в контекстно-медійних та CPA-мережах.

Такий варіант, звісно, вимагає грошових внесків зі старту, але дозволяє вдало просувати бізнес або особистий бренд без якихось технічних обмежень. До того ж окремий особистий ресурс не вилучає паралельні використання безкоштовних інструментів.

Формування редакційної команди

Для ведення блогу з перспективою монетизації знадобиться, як мінімум, редактор, один або кілька авторів та дизайнер. Бажано, щоб у спеціалістів було відчуття візуального смаку для привабливого оформлення контенту.

А якщо ви хочете, щоб ваші матеріали з'являлися в пошуковій видачі, вам ще знадобиться SEO-спеціаліст. Він проаналізує популярні запити користувачів, відберете ті, що найхарактерніші для ваших потенційних читачів. А після — буде готувати техзавдання для кожного матеріалу: які ключові слова та і якій кількості повинні бути в тексті. Для такої роботи SEO-оптимізатору знадобляться платні інструменти аналітики та збору семантики.

Планування та підготовка контенту

Шукаємо ідеї для постів

Є кілька способів зрозуміти, про що писати: проаналізувати пошукову видачу та блоги конкурентів, подивитися на популярні інфоприводи та тренди у вашій ніші. Також можна запитати у своїх клієнтів, які проблеми їх хвилюють, та про що вони хочуть дізнатися. Ще один варіант — поспілкуватися з відділом продажів та командою підтримки, щоб відібрати найчастотніші питання та проблеми своєї потенціальної аудиторії читачів.

Визначаємо рубрики та формати

Оберіть, які тематичні рубрики будуть у вашому блозі та в якому вигляді/жанрі будете подавати інформацію.

От кілька ідей:

  • “Вічнозелені” пости. Матеріали, в яких розглядаються питання та проблеми, котрі тривалий час не втрачають актуальність.
  • Ситуативи. Публікації на теми, які актуальні саме тут і зараз.
  • Підбірки/списки. Це пости-огляди сервісів, послуг, продуктів, які можуть знадобитися читачам в роботі, навчанні, особистому житті.
  • Вікторини, меми та інший інтерактивний, трендовий контент для внесення різноманіття.
  • Інтерв’ю — експертне або особисте — з людьми, які цікаві вашій аудиторії.

Що таке монетизація блогу, та як заробляти на блозі компанії #2

Складаємо контент-план

Коли є список тем та приблизний рубрикатор, модна переходити до контент плану. Суворого формату цього документа немає. Традиційно у ньому вказують такий мінімум: тему, рубрику, дату виходу, відповідального, статус підготовки. Але ніхто не забороняє у ньому накидати структуру матеріалу або прикріпити посилання на зображення до посту.

Якщо компанія та обсяг роботу невеликі, то планувати вихід матеріалів можна просто в Google-таблицях. А коли треба відстежувати багато процесів паралельно, то радимо підключити таск-трекери, наприклад, Trello або Notion.

Плануйте публікації мінімум за місяць. Частотність постій повинна бути постійною, щоб читачі до неї звикли та знали, коли будуть викладені нові матеріали.

Вижимаємо максимум з готового контенту

Важливо не тільки регулярно писати нові матеріали, але й грамотно перевикористовувати вже готові. Кілька прикладів, як це зробити:

  • Підбірка старих постів з блогу, об’єднана загальною темою (наприклад: “Найбільш коментовані публікації 2021 року”).
  • Вікторини або інфографіка на основі старих постів.
  • Повторні публікації постів користувачів, які не встигли з ними ознайомитися.
  • Публікація контенту на нових платформах з готовою аудиторією (Tumblr, Medium): це дозволить додати посилання на оригінал посту та збільшити кількість переходів на блог компанії.
  • Гостьовий постинг: розміщення постів в інших блогерів, щоб отримати нову читацьку аудиторію.
  • Актуалізація старих текстів. Припустимо, в блозі стаття річної давнини “Особивості роботи вебмайстра”. Щоб зробити її актуальною для читачів та пошукових систем, варто додати туди свіжої інформації, наприклад, список сервісів для автоматизації роботи такого спеціаліста. У назві статті варто вказати, що її освіжили: “Особливості роботи веб-майста. Оновлено! +20 посилань на корисні сервіси”.

Формування аудиторії

Якщо у блогу немає читачів — монетизувати його не вийде. Для того, щоб прибуток від блогу був стабільним, необхідно забезпечити близько 3000 користувачів на добу. Це високий показник відвідуваності, котрий вимагає великих внесків часу та сил. Тож продумати способи привертання аудиторії рекомендується до безпосереднього створення блогу.

Є кілька низькобюджетних способів привернути аудиторію у свій блог. Якщо у бізнесу немає ресурсу, щоб масштабно займатися дистрибуцією контенту, то найоптимальніший варіант — починати з SEO-оптимізації текстів у блозі. Це порівняно недорого, але в перспективі дає довготривалий ефект: якщо пост потрапив у топ пошукової видачі, він буде знову і знову приносити компанії цільовий трафік.

Ще один невитратний варіант — імейл-розсилки за своєю клієнтською базою. Наряд чи ваші клієнти кожен день заходять на сайт, тож можна раз на місяць насилати їм листи з останніми публікаціями.

Також чудовий підхід для розповсюдження контенту без внесків — робота з професійними спільнотами у Facebook або LinkedIn.

Зазвичай сценарій такий:

  • спочатку анонсуйте у спільноті, що готуєте матеріал, та попросіть учасників поділитися думкою, дати коментар за темою;
  • збирайте інформацію у тих, хто відгукнувся;
  • після виходу постіть посилання на матеріалі у спільноті та тегайте учасників, які давали коментарі;
  • отримуйте переходи зацікавленої аудиторії.

Правда, щоб цей підхід спрацював, автор/редактор повинен бути постійним та активним учасником таких ком’юніті.

Як заробити на блозі: способи прямої та побічної монетизації

Коли процес роботи над блогом налагоджений та у нього є постійні читачі, можна задуматися і над тим, як заробляти на блозі коштом реклами та партнерських активностей.

Контекстна реклама в медійних мережах Google

Прибуток за клік на рекламне оголошення – від $0,1.

У великих пошуковиках є свої контекстно-медійні мережі — списки сайтів, на який ці сервіси транслюють рекламні оголошення. Кожен власник вебресурсу, якщо забажає, може додати свій сайт у таку мережу та отримувати пасивний прибуток. Зробити це можна за допомогою спеціального сервісу AdSense.

Це простий спосіб монетизування блогу, проте далеко не найприбутковіший. За щомісячної відвідуваності блогу 1 000 людей ви отримуватимете до $10. У випадку з англомовним блогом потенційний прибуток дещо збільшується: за перегляд реклами на сторінці нараховуватиметься до $0,3.

Щоб стати партнером Google, порядок дій для початку роботи такий:

  • Реєстрація у Google Adsense.
  • Створення рекламного блоку в особистому кабінеті.
  • Вставка рекламного коду на сторінку блогу.

Детальніше про роботу з сервісом можна почитати в офіційному керівництві.

Рекламний код показує читачам тематичне оголошення компаній. Так, у випадку з блогом ветеринарної клініки, наприклад, користувачі можуть побачити рекламу кормів, іграшок, переносок для домашніх тварин. Коли вони перейдуть за оголошенням, ви отримаєте прибуток.

Підключитися до Google AdSense можна й не чекаючи мільйонної відвідуваності: сервіс не ставить умов та обмежень за трафіком, але от прибуток від цього показника буде залежати. Крім цього заробіток залежить ще від двох основних факторів: категорія контенту та регіон відвідувачів. У сервісу є спеціальний онлайн-калькулятор для приблизного розрахунку прибутку.

Тут є кілька моделей отримання оплати: за клік (CPC), тисячу показів (CPM) або за конкретну цільову дію, наприклад, надсилання форми.

Що таке монетизація блогу, та як заробляти на блозі компанії #3

Рекламні мережі

Прибуток – від $100 щомісячно.

Це теж платформи-посередники, котрі об’єднують тих, хто хоче заробити на своєму онлайн-просторі, і тих, кому потрібно просувати продукти та послуги. Типи мереж розрізняються за форматом реклами. Це можуть бути мережі конкретної реклами, як згадані вище сервіси пошуковиків, тизерної, банерної або її різновиди — нативно-баннерної.

Також є тематичні рекламні мережі, для знаходження яких достатньо вести у пошуковій системі запит: “[ваша сфера діяльності] рекламна мережа”. Пошукова система пропонує кілька рекламних мереж, і вам залишиться тільки вивчати нюанси співпраці. Рекламодавці висувають до показників блогу певні вимоги. У той самий час і прибуток від блогу буде відчутнішим. У випадку з англомовним блогом мінімальний прибуток складе $500.

Партнерські мережі (CPA Ads)

Прибуток за клік – від $5.

Такий маркетинг має під собою публікацію партнерської програми. Це один з найкращих способів отримати гідний прибуток у будь-які ніші. Після того, як ваш читач здійснить очікувану від нього цільову дію, наприклад, зареєструється на партнерському сайті, оплатить товар або послугу за вашим посиланням – ви отримаєте відсоток. Також прибуток нараховується за рекомендацією партнерської продукції.

Таке співробітництво між власником блогу та рекламодавцем вигідно тим, що перший отримує за підтверджену реєстрацію більше прибутку (порівняно з оплатою за звичайний перехід), а другий – необхідні йому реєстрації нових користувачів.

Використання партнерських програм дозволяє отримати від цільової дії за вашим посиланням від $1 до $200: конкретна сума залежить від продукту, який ви рекламуєте.

Щоб ефективніше заробити таким способом, варто рекомендувати винятково ту продукцію, якою ви користуєтесь самі, і у якості якої переконалися на практиці. Одного разу порадивши користувачам продукт низької якості винятково для того, щоб заробити на ньому, ви ризикуєте втратити читачів. Зверніть увагу на партнерські програми тих компаній, продукти яких ви й так використовуєте. У більшості великих компаній є пропозиції для партнерів.

Часто партнерські програми висувають вимоги до трафіку блогу. Якщо ви поки не дотягуєте до вказаних параметрів, почекайте трохи, поки трафік не збільшиться, і надішліть заявку на співпрацю.

Рекламна публікація

Прибуток за пост – від $50.

Щойно ваш блог стане популярним та відвідуваним, ви можете шукати потенційних рекламодавців та пропонувати їм розміщення на своєму ресурсі. Це аналог pr-публікацій у ЗМІ: коли бренд або приватна особа готує корисний контент і в нього органічно вплітає промо своєї продукції.

До своєї пропозиції про співпрацю краще одразу прикріпити медіакита — документ з інформацією про ваш ресурс. У ньому зазвичай пишуть короткий опис платформи та її тематики, дають статистику за щомісячний трафік, портрет читацької аудиторії, прописують формати розміщення.

Саму ж публікацію, зазвичай, готує рекламодавець. Але якщо у вас є можливість, то можна запропонувати додаткові сервіси, наприклад, редактура клієнтської чернетки або переклад матеріалу.

Пряма реклама товару

Прибуток від прямої реклами продукції – від $100.

До власників розкручених блогів часто звертаються компанії з проханням щодо платного розміщення рекламних банерів, які ведуть на їхні продукти. Можна і самостійно звернутися до представників таких компаній, якщо їхні продукти відповідають тематиці блогу та можуть бути цікаві вашій аудиторії.

Приблизний щомісячний прибуток на показі реклами – від $100 до $1000. Конкретна сума від вашої тематики та відвідуваності блогу. Найбільш помітний та розповсюджений формат реклами – банер з розміром 728×900 над заголовками публікацій.

Масштабні спецпроєкти з брендами

Прибуток від співпраці з брендами – від $2000.

Якщо блог перетворюється на повноцінне медіа, яке необмежене в спеціалістах та технічних можливостях, то вже можна працювати з серйознішими форматами.

У цьому випадку мова про теку співпрацю, коли команда блогу з нуля готує повноцінних інформаційний продукт для бренду.

Відбувається все приблизно так: клієнт заповнює бріф, де вказує свої цілі та побажання. Базуючись на брифі, команда розробляє теми, ідеї та формати публікації. А після узгодження цих моментів готує сам матеріал. Формат та жанр матеріалів залежить тільки від бюджету замовника та ваших можливостей.

Для такого способу заробітку крім контентної команди у штаті повинен бути менеджер з реклами та акаунт-менеджер. Перший буде знаходити потенційних роботодавців, а другий — супроводжувати роботу на проєктом конкретного замовника та вести комунікації з ним.

Привернення клієнтів та просування своїх продуктів

Один з основних способів непрямого заробітку на блозі — зробити його джерелом лідів. Коштом якісного та SEO-оптимізованого контенту блогу компанії привертають на сайт цільовий трафік — людей, яким потенційно цікавий їхні продукт/послуга. Таким чином поки ще “холодна” аудиторія отримує корисну інформацію за своїм запитом та знайомиться з брендом. А далі діджитал-маркетологи працюють над тим, щоб провести цих людей далі воронкою продажів та перетворити їх на реальних клієнтів.

На наступних етапах воронки можна пропонувати читачу вже не просто інформаційні матеріали, а контент, напряму пов’язаний з продуктом. Гарним інструментом будуть кейси. Розкажіть про те, як ви дізналися про проблему ваших клієнтів, розібралися, які інструменти можуть допомогти в її розв’язанні та поділилися фінальним результатом.

Як бачимо, прямий заробіток, наприклад, розміщення реклами, — не самоціль у створенні корпоративного блогу. Але якщо вже компанія планує робити корисний, якісний та унікальний контент, то чому б не монетизувати блог? Фактично, це спосіб не тільки окупити витрачені ресурси та гроші, але й отримати прибуток.

Способи монетизувати блог відрізняються за рівнем важкості та розміру отримуваного прибутку. Але якому б варіанту ви не віддали перевагу, на перше місце все одно виступить основний критерій успішності — публікувати тільки якісний, корисний, унікальний та структурований контент, який належно оцінять як користувачі, так і пошукові системи.

Faq

Які існують способи монетизації блогу?

Існує декілька способів:
Контекстна реклама в медійних мережах Google: Прибуток за клік на рекламне оголошення – від $0,1.
Рекламні мережі: прибуток – від $100 щомісячно.
Партнерські мережі (CPA Ads): прибуток за клік – від $5.
Рекламна публікація: прибуток за пост – від $50.
Пряма реклама товару: прибуток від прямої реклами продукції – від $100.
Масштабні спецпроєкти з брендами: прибуток від співпраці з брендами – від $2000.

Як підвищити прибуток від монетизації блогу компанії?

Для того, щоб прибуток від блогу був стабільним необхідно:
забезпечити відвідуваність близько 3000 користувачів на добу шляхом SEO-оптимізації;
додати сайт у контекстно-медійну мережу за допомогою спеціального сервісу AdSence;
укладати партнерські угоди з компаніями, які мають відповідний цільовий ринок і пропонують товари або послуги, які можуть бути корисними вашим читачам.