Блог

Як розрахувати націнку на товар?

9 серпня 2022 р.

Як розрахувати націнку на товар? #1

За законом, в Україні бізнес може самостійно встановлювати ціни на свої товари та послуги (ст. 11 ЗУ «Про ціни та ціноутворення»). Винятком є ​​деякі соціально значущі групи товарів, вартість яких може регулювати держава. У цій статті розглянемо, як оптимально порахувати торговельну націнку та встановити роздрібну ціну на товар, щоб отримувати бажаний прибуток від продажу.  

Що таке націнка на товар?

Націнка — це надбавка до собівартості товару, яка формує його кінцеву ціну. Націнка потрібна, щоби покрити витрати на організацію бізнесу та отримати прибуток. Максимально точний розрахунок дозволить уникнути ситуації, коли підприємець працює собі на збиток.

Як розрахувати націнку на товар? #2

Від чого залежить націнка на товар?

Величина націнки залежить від попиту на товар, ситуації на ринку, витрат на реалізацію та від обсягу податків. Також до націнки обов’язково включають бажаний розмір прибутку.

  • Вплив попиту. Високий попит дає можливість встановлювати високу націнку навіть за невисокої якості товару. Як приклад — спіннери, попіти або пінопластові літачки, які зовсім недавно були на піку популярності. Щоби дізнатися попит, можна дослідити пошукові запити в інтернеті та проаналізувати конкурентів. Найпопулярніші товари часто підсвічуються на сайтах та в контекстній рекламі.
  • Ринок. Ціни в конкурентів — основний показник, від якого варто відштовхуватися при формуванні кінцевої вартості товару.
  • Витрати на реалізацію товару. До них належить вартість оренди, пакування, витрати на виплату заробітної плати, комунальні платежі, витрати на хостинг та інші супутні витрати. Усе це потрібно підрахувати та закласти в кінцеву ціну товару, інакше доведеться покривати витрати з власного прибутку.
  • Податки. Їх також включають у націнку, щоби не довелося працювати на збиток.

Як підрахувати відсоток націнки?

Націнка завжди співвідноситься із закупівельною ціною й показує, наскільки фінальна вартість вища за початкову. Ось її універсальна формула:

Націнка,% = (Ціна продажу — Собівартість) / Собівартість * 100 %

Приклад: Магазин продає футболки. Роздрібна вартість однієї футболки — $20, оптова — $13. Абсолютна націнка в цьому випадку становитиме $7. Порахуємо відсоток націнки:

Торговельна націнка,% = (20 — 13) / 13 * 100 % = 54 %

Існують середні показники націнок, які встановилися в окремих галузях під час формування ринку. Залежно від категорій товарів вони такі:

  • продукти харчування — 10–35 %;
  • одяг та взуття — 40–110 %;
  • сувеніри та біжутерія — 100–2500 %;
  • госптовари та канцелярія — 30–60 %;
  • косметика та парфумерія — 30–70 %;
  • автозапчастини та витратні матеріали — 30–60 %.

Що робити, якщо ви вже знайшли постачальника та потрібно самостійно визначити, з якою націнкою продавати товар? Найпростіший спосіб — орієнтуватися на ціни конкурентів. Порівняйте вартість товару в конкурентів та ваших постачальників. Вийде за рахунок різниці покрити всі витрати та отримати прибуток? Якщо ні, краще пошукати інших постачальників чи переглянути асортимент товару. Можливо, варто додати нову групу товарів, на яких можна зробити більш високу націнку. 

Як розрахувати націнку на товар? #3
Ще один варіант обчислити націнку — поділити всі регулярні витрати за певний період на кількість проданої продукції за цей же період. Одержимо абсолютну націнку на одиницю товару. Спрощена формула виглядатиме так:

Торговельна націнка = (Регулярні витрати + Податки + Прибуток) / Кількість продукції

Потім цю суму додаємо до собівартості товару та отримуємо кінцеву ціну реалізації.

Зразок: Підприємець вирішив відкрити в Інстаграмі магазин сумок. Партія із 20 сумок в оптового постачальника з урахуванням доставки коштує $420. Просування магазину в Інстаграм + пакування товару + податки коштуватимуть $200 на місяць. За місяць власник Інстаграм-магазину хоче одержати прибуток $300. Порахуємо націнку та роздрібну ціну одиниці товару:

Торговельна націнка, $ = ($200 + $300) / 20 = $ 25

Роздрібна вартість = $ 420 / 20 + $ 25 = $ 56

Торговельна націнка,% = (56 — 25) / 21 * 100 % = 148 %

Вийшло, що для бажаного прибутку підприємцю потрібно продавати по 20 сумок на місяць із націнкою 148 %.

Якщо підсумувати загальну собівартість товару та регулярні витрати, а потім поділити на кількість товару, отримаємо мінімальну роздрібну ціну.

Мінімальна роздрібна ціна, $ = ($420 + $200) / 20 = $31

У випадку магазину сумок в Інстаграмі встановлювати роздрібну ціну нижче за $31 не можна, інакше підприємець працюватиме собі на збиток. 

Порада наостанок

Не потрібно навмисно зменшувати націнку та розраховувати на заробіток на обороті. Конкуренти теж можуть знизити ціни — у результаті всі зазнають збитків. Краще завойовувати лояльність покупців професійним рівнем сервісу, цікавими акціями та високою якістю товару. Якщо вийде встановити високу націнку на певний тип товару, запропонуйте клієнту гарну знижку чи додатковий подарунок. Розвивайте імідж бренду, щоби покупці поверталися до вас, навіть якщо в конкурента ціна нижча.

 

Faq

Які елементи слід враховувати при розрахунку націнки на товар?

При розрахунку націнки слід враховувати:
Вплив попиту. Високий попит дає можливість встановлювати високу націнку навіть за невисокої якості товару. Аби дізнатися попит, можна дослідити пошукові запити в інтернеті та проаналізувати конкурентів.
Ринок. Ціни в конкурентів — основний показник, від якого варто відштовхуватися при формуванні кінцевої вартості товару.
Витрати на реалізацію товару. До них належить вартість оренди, пакування, витрати на виплату заробітної плати, комунальні платежі, витрати на хостинг та інші супутні витрати. 
Податки. Їх також включають у націнку, щоби не довелося працювати на збиток.

Які методи розрахунку націнки існують?

Націнка завжди співвідноситься із закупівельною ціною й показує, наскільки фінальна вартість вища за початковуя:
Через універсальну формулу: Націнка,% = (Ціна продажу - Собівартість) / Собівартість * 100 %
Орієнтуватися на ціни конкурентів. Порівняйте вартість товару в конкурентів та ваших постачальників. 

Як врахувати сезонні впливи на націнку?

Ще один варіант обчислити націнку — поділити всі регулярні витрати за певний період на кількість проданої продукції за цей же період. Одержимо абсолютну націнку на одиницю товару. Спрощена формула виглядатиме так:
Торговельна націнка = (Регулярні витрати + Податки + Прибуток) / Кількість продукції
Потім цю суму додаємо до собівартості товару та отримуємо кінцеву ціну реалізації.