Блог

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів

30 січня 2023 р.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #1

Маркетинг в месенджерах стає все більш розповсюдженим у різних сферах. Такий формат вигідний і покупцям і продавцям: перші економлять час, другі — збільшують конверсію продажів. Проте, що більше клієнтів у компанії, то більше часу та ресурсу треба на комунікацію. У цьому випадку на допомогу приходять чат-боти, які автоматизують спілкування в месенджерах.

Створення чат-бота можна доручити розробникам або зробити його самостійно, наприклад, за допомогою конструктора. Саме про другий варіант ми й поговоримо в цьому пості. Розповімо про 10 популярних конструкторів та їхні особливості.

Сфери використання чат-ботів

Це рішення можна назвати по-справжньому багатофункціональним. От лише декілька прикладів, де чат-боти принесуть користь бізнесу.

  • Початкова консультація користувачів. Це потрібно майже будь-якій сфері. Бот запитує ім’я, номер телефону, питання, з яким пише людина, а далі спілкування продовжує менеджер.
  • Інформаційні сповіщення: повідомлення про статус оформленого замовлення або анонс про появу новинок.
  • Запис клієнтів до майстрів. Актуально у сфері послуг населенню (стрижки, манікюр).
  • Формування електронної черги: наприклад, у медичних центрах або центрах приймання та отримання документів.
  • Заклади громадського харчування: онлайн-замовлення в ресторанах, резервування столів.
  • Питання технічної підтримки та оплат: наприклад, нагадування про дату внесення абонентської плати або про необхідність оновити ПЗ.
  • Автоматичне проведення початкових співбесід, коли бот ставить всі потрібні питання замість рекрутера.
  • Навчальні програми та бази знань всередині компаній.
  • Проведення різноманітних опитувань як для клієнтів, так і всередині компанії.
  • Здавання в оренду, наприклад, квартир, машин, офісних приміщень, техніки.
ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #2

Приклад: як використовує чат-бота в Telegram сервіс оренди авто

В деяких випадках чат-бот може замінити клієнту візит на сайт компанії. За допомогою зручної навігації у чаті месенджера людина буквально за декілька кліків зможе дізнатися те, що їй потрібно. При цьому можна навіть нічого не набирати на клавіатурі, багато ботів пропонують клієнту вже готові варіанти рішень на вибір. Треба просто натиснути кнопку.

Особливо корисні боти як альтернатива мобільному додатку. Правильно налаштований бот надасть користувачам всі потрібні дані через вже знайомий та зручний канал комунікації. При цьому бізнесу не доведеться оплачувати не завжди дешеве створення додатку та витрачати на це час. А потенційним клієнтам не доведеться нічого завантажувати. Достатньо буде просто скористатися одним месенджером, який і так вже є на смартфоні. 

Наприклад, Interkassa як аналог мобільного додатку використовує бота в Telegram. Він допомагає онлайн-продавцям відстежувати всі транзакції та їх статус, швидко перевіряти баланс у різних валютах та отримувати повідомлення про нові платежі.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #3

Приклад: чат-бот Interkassa в Telegram

Ще одна перевага ботів – наявність історії листування. Тобто за необхідності можна відкрити чат та освіжити в пам’яті потрібні дані.

А інтеграція чат-ботів з аналітичними сервісами дає зацікавленим спеціалістам можливість відстежувати ліди та конверсії.

В яких випадках потрібна індивідуальна розробка чат-бота

Достатньо часто зустрічається думка, що розробка з нуля – краще, за готові рішення. Це не завжди так. У випадку з чат-ботами є сенс створювати ексклюзивний продукт у таких ситуаціях:

  • Просуваєте складний та/або дорогий продукт: коли процес вирішення довгий, а у клієнта — багато питань, може знадобитися самонавчальний чат-бот. Такі помічники аналізують діалог з клієнтом та генерують унікальні відповіді так, що створюється повна ілюзія спілкування з живою людиною.
  • Для бізнес-процесів потрібна інтеграція з великою кількістю додаткових сервісів: наприклад, CMS та CRM, базами даних, IP-телефонією, продуктами для аналітики.
  • Є високі вимоги до безпеки інформації, яку клієнт вказує у листуванні з ботом. Наприклад, якщо ці дані банківської картки.
  • Хочете мати функціонал, який дає можливість самостійно змінювати багато налаштувань боту та кастомізувати його без участі побічних спеціалістів.

Залежно від вимог до майбутнього продукту та від того, хто буде підрядником (фрилансер або агенція), вартість розробки може відрізнятися в рази: від $130 до $3500. Терміни створення бота також різні — від 10 днів до пів року.

Також треба пам’ятати про те, що якщо ви створюєте бота з нуля під себе, то треба буде оплачувати хостинг та сервера. А якщо через якісь причини доведеться змінити підрядника, з технічною підтримкою можуть виникнути проблеми.

Виходить, якщо специфічних вимог у вас немає, бюджет обмежений, а терміни підтискають — краще обрати платформу для створення чат-ботів.

Переваги та недоліки використання конструкторів чат-ботів

У такого рішення є як плюси, так і мінуси. Спочатку про переваги.

Конструктори дозволяють дуже пришвидшити процес створення боту. За бажанням можна зробити його за 2-3 дні в режимі онлайн. Зазвичай в конструкторах є готові шаблони сценаріїв спілкування, які достатньо просто змінити під свій бізнес.

Зручно, що в багатьох сервісах є пробний період або безкоштовний обмежений функціонал. Так є можливість протестувати різні платформи та обрати найкомфортніший для вас варіант.

Також конструктори “заточені” під роботу з найпопулярнішими месенджерами, тому самостійно винаходити велосипед не доведеться. І найголовніша перевага конструктора — вміти програмувати зовсім не обов’язково.

З мінусів. Під час роботи з таким інструментом треба враховувати наступні нюанси:

  • частіше за все використання конструкторів платне, тож необхідно закладати бюджет на підтримку працездатності бота;
  • змінити логіку бота, створеного на основі конструктора, частіше за все не можна;
  • дані, які вводилися в листуванні, зберігаються на серверах конструктора, тож є ризик їхньої втрати.

Список конструкторів для створення чат-ботів

У цій підбірці ви знайдете різні за вартістю та функціям конструктори та зможете обрати найкращий варіант.

HubSpot

Цей конструктор інтегрується з сайтами на Tilda Publishing, WordPress. Передбачена робота з сервісом розсилок MailChimp, аналітичним інструментом Google Analytics, хмарним сховищем iCloud.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #4

Основні функції
Бот-білдер — це сервіс, який HubSpot пропонує в рамках продукту Sales Hub. Тож окрім чат-бота платформа надає можливість скористатися CRM-системою, інструментами для автоматизації маркетингу, продажів, обслуговування клієнтів та роботи з контентом.

Вартість

  • Почати знайомство з продуктом можна безкоштовно.
  • Базовий тариф для малого бізнесу з невеликою командою маркетингу та продажів — $50 на місяць. Підійте, якщо ви тільки починаєте працювати з чат-ботами, і не впевнені, що знадобиться багато функцій та налаштувань.
  • Середньому бізнесу варто звернути увагу на тариф, в якому передбачена потужна аналітика та можливості автоматизації деяких процесів просування. Його ціна — $500 на місяць.
  • Для тих, хто працює з великими проєктами, створений найпотужніший за функціями пакет, його ціна починається від $1200 на місяць.

ManyChat

Цей конструктор оцінять ті, хто хоче створити бота для Facebook Messenger та Instagram, а також спілкуватися з клієнтами в SMS-повідомленнях. Зручно, що для створення свого бота треба просто переміщувати блоки в конструкторі.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #5

Основні функції
Продукт допомагає розв’язувати багато задач, важливих для просування товарів та послуг:

  • збирати контактні дані клієнтів,
  • записувати на зустріч,
  • продавати,
  • вітати користувачів,
  • надсилати файли,
  • постити повідомлення в певний час,
  • реагувати на задані ключові слова.

Вартість
Безкоштовний пакет. Для тих, хто тільки засвоює роботу з конструктором. В межах такої пропозиції доступний тільки один канал — Facebook Messenger. Серед можливостей: користуватися базовими шаблонами, взаємодіяти з 1000 людей, сегментувати аудиторію, віджет для сайту, лендинг, щоб привертати ліди в бот.

Платний пакет PRO. Стартує від $15, вартість зростає залежно від кількості контактів. Підходить тим, хто хоче розширити свої можливості та використовувати такі канали спілкування, як SMS та імейл-розсилки. Разом з цим користувач отримує й нові інструменти: можна збирати дані про підписників, підключатися до реклами у Facebook, проводити А/В тестування, надсилати рекламні повідомлення. Також стає доступною інтеграція з CRM, сервісами розсилок (наприклад, MailChimp), можна підключати платіжні системи (наприклад, PayPal).

Chatfuel

Інструмент для створення чат-ботів у Facebook Messenger, Instagram. Також сервіс анонсував і рішення для WhatsApp.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #6

Основні функції
За допомогою цього продукту можна автоматизувати спілкування з клієнтами та продажів, налаштувати зв’язок потенційних клієнтів з менеджерами. Розробники обіцяють ріст кількості прочитань повідомлень до 80%, а CTR, на їхню думку, зросте до 10%.

Вартість
Сервіс пропонує два тарифні плани: Business та Enterprise.

  • Business — це стандартний пакет, де вартість варіюється від кількості діалогів, які бот проводить за місяць. Мінімальна ціна — $11,99 на місяць. Також передбачена пробна версія: Chatfuel дає до 50 безкоштовних діалогів на місяць, щоб бізнес міг спочатку протестувати функціонал та роботу сервісу.
  • Enterprise-тариф передбачає кастомізовану розробку та адаптацію сервісу безпосередньо під ваші запити. Вартість тут стартує від $199 на місяць.

SAP Conversational AI

Якщо ви хочете використовувати конструктор створення ботів у всіх месенджерах та соціальних мережах, то продукт — слушне рішення. Крім того, створені на цій платформі боти можуть використовуватися на сайтах та в CRM.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #7

Основні функції
Ключова особливість конструктора — його здатність до навчання. Тобто, після певного часу від початку роботи, бот здатний розуміти звичайний текст. Робота з платформою проходить за допомогою достатньо зручного та інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу. Можна створювати різні діалоги та керувати ними. Ефективність створених бесід допоможуть перевірити вбудовані інструменти аналітики.

Вартість
Інструмент можна використовувати безкоштовно.

Microsoft Azure

Основа роботи продукту — штучний інтелект. Тому чат-боти з його допомогою можна створювати для будь-яких каналів комунікації.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #8

Основні функції
Для тих, хто ще не розібрався в нюансах створення чат-ботів, на цій платформі є готові шаблони. Спочатку можна використовувати їх. А з усе більшим напрацюванням знань та навичок роботи з ботами додавати такі інструменти: аналіз зображень та мовлення, прогнозування дій та користувачів, виявлення закономірностей у листуваннях, пошук ключових слів.

Вартість
Знайомство з Azure Bot можна почати безкоштовно. А за преміальний пакет послуг треба буде заплатити: близько $0,50 за 1000 повідомлень (за умови, що в місяць використовується не більше за 10 000 повідомлень). Надалі вартість послуг обговорюється індивідуально залежно від списку доповнень, який ви обираєте.

Manybot

Цей продукт розрахований на створення чат-ботів у Telegram, а інтерфейс працює 6 мовами.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #9

Основні функції
Створений за допомогою цього конструктора бот може надсилати підписникам різні файли (картинки, відео) та текстові повідомлення. Налаштування користувацьких команд, показ фото, контактів, відбір треків для прослуховування прямо в месенджері. Є функція автоматичного постингу.

Вартість
Конструктор можна використовувати безкоштовно.

Flow XO

Цей конструктор підійде тим, чий бізнес вимагає використання кількох каналів зв’язку та різноманітних сервісів. Flow XO — продукт, який інтегрується з LinkedIn, Twitter, Trello, WooCommerce та YouTube, Slack, Telegram, Facebook Messenger й іншими сервісами.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #10

Основні функції
Створений тут бот не тільки вітає підписників, але й залучає їх у взаємодію. Можна налаштувати бота так, щоб він не лише відповідав на поставлені йому питання, але й сам ставив їх, певним чином реагував на відповіді, а також допомагав користувачам знаходити релевантні їхнім запитам дані. Також бот збирає дані користувачів.

Вартість

  • Є безкоштовна версія, яка допоможе зрозуміти, наскільки вам підходить конструктор.
  • Мінімальна вартість для платної версії — $19 на місяць. За цю суму ви отримуєте 15 активних ботів для аудиторії в 5 000 підписників.
  • За додаткові $10 на місяць можна збільшити кількість ботів до 20.
  • Якщо і є необхідність взаємодії з ширшою аудиторією, то доплативши $25 ви підіймете ліміт взаємодій до 25 000 користувачів.

Botsify

Цей продукт допоможу створити бота для різних каналів продажу: сайт, WhatsApp, Instagram, FB Messenger, SMS. Можна використовувати для спілкування 100+ мов.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #11

Основні функції
Крім звичного сценарію спілкування бота, є можливість налаштувати живий чат. Тобто у потрібний момент замість бота може почати спілкуватися менеджер.

Вартість

  • Є безкоштовна пробна версія. Вона активується на 14 днів.
  • За пакет з двома активними чат-ботами треба буде заплатити $49 на місяць, а  пакет, що включає пʼять ботів оплата складе $149 на місяць.
  • За необхідності розробники можуть створити унікального бота під ваші задачі та потреби.

Dialog Flow

Платформа від Google працює на базі штучного інтелекту. Дозволяє створювати ботів для Google Assistant, Facebook Messenger, Slack, Telegram, Skype, Viber та інших каналів. В активі сервісу — понад 30 мов.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #12

Основні функції
Особливості Dialogflow у тому, що можна робити не тільки текстових ботів, але й голосових. Такий віртуальний помічник спілкується з клієнтом не в чаті, а телефоном — записує на зустріч, відповідає на частотні питання, а за необхідності переводить розмову на живого співрозмовника.

Продукт надається у двох версіях: поглиблена Dialogflow CX та базова — Essentials.

Вартість
Оплата за використання сервісу — щомісічна. Фіксованої вартості немає. Ціни залежать від типу бота та кількості запитів, на які він буде реагувати. Наприклад, у поглибленому CX-пакеті один текстовий запит коштує $0,007. У базовій версії — $0,002.

Нові клієнти одержують на баланс $600, щоб протестувати сервіс. Цей депозит можна витрачати протягом 12 місяців.

Gerabot

Цей конструктор дозволяє створити бота для Viber, Telegram, Facebook.

ТОП-10 конструкторів для створення чат-ботів #13

Основні функції

Ботами, які створені на цій платформі, зручно керувати. Реалізовані інтуїтивно зрозумілі інтерфейси роботи з даними користувачів та безпосереднім налаштуванням бота. За необхідності можна провести інтеграцію бота з сайтом, платіжними системами та CRM.

Вартість

  • Протягом 14 днів можна безкоштовно тестувати можливості продукту.
  • Вартість залежить від кількості підписників у обраному каналі комунікації. Мінімальна ціна —  $18 на місяць, якщо у вас до 1000 підписників.
  • Також команда сервісу пропонує індивідуальну розробку під ваші бізнес-завдання.

Сподіваємося, наш огляд допоможе вас обрати найбільш прийнятний інструмент для роботи з чат-ботами. А що покупці могли не тільки замовити товар в месенджері, але й оплатити його, скористайтеся рішенням від Interkassa. Просто створіть рахунок в особистому кабінеті, а потім надішліть посилання для оплати. Ділитися платіжним посиланням можна у месенджері, SMS або надсилати її імейлом.

Напишіть нашій команді підтримки, щоб уточнити деталі підключення, або одразу переходьте до реєстрації.

Faq

Які конструктори для створення чат-ботів вважаються найкращими?

Найкращий конструктор для чат-ботів повністю відповідає вашим цілям. Так, якщо вас цікавить створення боту для Google Assistant та Facebook Messenger, ідеальним варіантом буде Dialog Flow. Якщо бот вам потрібен для соціальних мереж, найкращим конструктор — SAP Conversational AI. Універсальний варіант для багатьох цілей — Microsoft Azure.
 

Як обрати конструктор чат-ботів?

Конструктор чат-ботів варто обирати відповідно до ваших потреб. Наприклад, якщо вас цікавить створення чат-боту в Telegram, краще звернутися до Manybot, якщо потребуєте декілька каналів зв'язку — Flow XO. Головне чітко розуміти мету створення боту. У такому разі вибрати потрібний конструктор буде нескладно.