Блог

Interkassa приєдналася до проєкту #ШахрайГудбай від Нацбанку

2 жовтня 2020 р.

Interkassa приєдналася до проєкту #ШахрайГудбай від Нацбанку #1

Interkassa приєдналася до проєкту #ШахрайГудбай від Нацбанку #2Interkassa долучилась до інформаційної кампанії Національного банку України з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай. Мета проєкту — навчити українців безпечно здійснювати онлайн-платежі і не потрапляти у пастки віртуальних шахраїв.

Нацбанк підрахував, що у 2019 році в Україні зафіксували 72 тисячі платіжних шахрайств, з них 58% сталися в інтернеті. Найчастіше гроші виманюють методами соціальної інженерії, тобто зловмисники втілюють сценарій, за якого людина сама переказує кошти або надає доступ до свого карткового рахунку.

«Якщо раніше ми боролися із накладками на банкомати, через які шахраї викрадали дані карток, – то зараз ми боремося за обізнаність населення, адже переважно люди стають жертвами шахраїв через недотримання основних правил платіжної безпеки», – наголошує директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Олексій Шабан.

Партнерами кампанії виступили Кіберполіція, платіжні системи, мобільні оператори, інтернет-магазини. У Нацбанку підкреслюють: наразі це наймасштабніша інформаційна кампанія в Україні з протидії платіжному шахрайству.

«З розвитком технологій постійно з’являються нові способи онлайн-шахрайств. Іноді за ними складно встежити, адже сучасні зловмисники напрочуд винахідливі. Нацбанк запровадив чудову просвітницьку ініціативу #ШахрайГудбай, націлену на підвищення цифрової та фінансової грамотності українців. Долучаємося до цього проекту як соціально відповідальний бізнес», — зазначив власник Interkassa Ігор Фісун.

Interkassa разом із Нацбанком нагадує основні правила платіжної безпеки:

  1. Потрібно регулярно змінювати PIN-код до картки — як мінімум раз на три місяці або коли є підозри, що його дізнались сторонні особи.
  2. Пароль до електронної пошти та інтернет-банкінгу має бути складним. Найкраще використовувати спеціальні сервіси, які генерують та зберігають складні паролі.
  3. Нікому і за жодних обставин не можна називати СVV-код та коди підтвердження, які приходять від банку.
  4. Здійснювати онлайн-оплату потрібно лише на безпечних сайтах. Перевірити ресурс можна за допомогою сервісу STOP FRAUD Кіберполіції або Black List Асоціації «ЄМА».
  5. До банківського рахунку має бути прив'язаний окремий номер телефону (т.з. фінансовий номер), який не фігурує на інших сайтах. І sim-карту, і телефон потрібно захистити надійними паролями.
  6. Якщо зловмисники все ж таки отримали доступ до платіжної картки, її потрібно негайно заблокувати та звернутись до Кіберполіції за посиланням — https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.