Блог

Interkassa приєдналася до інформаційної кампанії #Cashless від Нацбанку

1 грудня 2021 р.

Interkassa приєдналася до інформаційної кампанії #Cashless від Нацбанку #1

Interkassa стала партнером всеукраїнської інформаційної кампанії з популяризації безготівкових розрахунків, яку ініціював Національний банк України. Мета проєкту — розповісти українцям про переваги і зручність безготівкових розрахунків, стимулюючи їх зростання.

У рамках кампанії #Cashless регулятор, українські банки, фінансові компанії, платіжні сервіси та інші партнери проєкту інформуватимуть українців про наступне:

  • як відкрити рахунок у банку;
  • які бувають типи платіжних карток;
  • як користуватися онлайн-банкінгом;
  • як платити та переказувати гроші через платіжні сайти та маркетплейси за реквізитами або QR-кодом.

Крім того, детально пояснимо, як працює NFC-технологія, як токенізувати платіжну картку та додати її у смартфон, «розумний» годинник або фітнес-браслет, нагадаємо основні правила безпеки під час безготівкових розрахунків.

«Згідно з результатами дослідження, яке проводив Національний банк у 2020 році, платіжною карткою за останній рік користувалися 76% українців, проте онлайн-банкінгом – всього 21%. Ще досить значний відсоток громадян, отримавши зарплату, стипендію чи пенсію на картку, знімають з неї гроші в банкоматі та розраховуються готівкою», – розповів заступник Голови НБУ Олексій Шабан.

Він додав, що найбільше підтримки в опануванні безготівкових розрахунків потребує старше населення України, особливо в регіонах, оскільки ця тема вимагає навичок не тільки з фінансової, а й цифрової грамотності.

«Тому ми розраховуємо, що молоді люди допоможуть старшому поколінню познайомитися з нюансами безготівкових розрахунків та навчать їх сплачувати комунальні послуги онлайн і купувати в інтернеті», – сказав Олексій Шабан.

Отже, кампанія #Cashless має не лише просвітницький характер, але й набуває соціального спрямування.

«Національний банк послідовно проводить політику, спрямовану на збільшення частки безготівкових розрахунків. Ми маємо Дорожню карту розвитку безготівкової економіки до 2025 року, яка передбачає поступовий перехід України до Cashless economy завдяки стимулюванню витрат у безготівковій формі, розвитку інфраструктури безготівкових платежів, зниженню використання готівки та забезпеченню сталості платіжної інфраструктури», – зауважив директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук.

«Сьогодні ми бачимо чітку тенденцію до збільшення кількості та обсягів безготівкових платежів. Українці дедалі більше віддають перевагу cashless-розрахункам. Безготівкові розрахунки вже стали для багатьох українців звичкою, що відповідає їх сьогоднішнім потребам. Водночас це є показником і зростання рівня фінансової грамотності, і довіри до платіжних інновацій. Упевнені, що завдяки інформаційній кампанії громадяни різного віку знайдуть відповіді на усі свої запитання та використовуватимуть різні безготівкові інструменти оплати ще частіше», – прокоментувала заступник директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Ольга Василєва.

«Interkassa з 2009 року розвиває безготівкові платежі в Україні, допомагаючи бізнесу зробити цей процес зручним, швидким та безпечним. Ми розуміємо, що значна частина успіху у поширенні сashless-розрахунків залежить від обізнаності українців та навичок у користуванні сучасними платіжними продуктами. Саме тому з радістю долучаємося до ініціативи Нацбанку, щоб ділитися корисною інформацією та разом розвивати культуру сashless в Україні», — зазначила СЕО Interkassa Яніна Усова.

Інформаційна кампанія #Cashless триватиме три місяці у всіх регіонах України. Її також підтримала Міжнародна фінансова корпорація (IFC), а партнерами стали Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фонд ефективного врядування Великобританії, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Кіберполіція.

Кампанія є продовженням інформаційних кампаній із безпеки готівкових платежів #АнатоміяГривні та з протидії шахрайству #ШахрайГудбай. Детальна інформація про кампанію та безготівкові платежі — на офіційній сторінці #Cashless.