Блог

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях

5 січня 2023 р.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #1

Мем — це іронічна картинка з дотепним підписом, яка відразу набирає безліч репостів. Мемами часто стають кадри з фільмів, влучні фрази, сказані на публіку, фото відомих акторів чи просто людей із незвичайною зовнішністю. Звичайно, не обходиться і без котиків. Героями мемів можуть стати й інші персонажі на кшталт «упоротої» лисиці або ждуна. Якісь меми вічні, як Гарольд, що приховує біль, і сумний Кіану Рівз. Інші знаходяться на піку популярності не довше кількох днів.

Чи потрібні меми в просуванні компаній?

У 2023 році мем — це повноцінна інформаційна та культурна одиниця. Якщо ви думаєте, що несерйозний контент може погано позначитися на репутації бренду, то дарма. Використовуючи гумор та смішні картинки, ви демонструєте, що знаходитесь на одній хвилі зі своєю аудиторією, розумієте її інтереси та стежите за сучасними трендами.

Гумор дозволяє привернути увагу клієнта, достукатися до нього в епоху рекламної сліпоти та інформаційного терору, зробити рекламу менш дратівливою, а головне — такою, що чіпляє. Уявіть, що сотні людей використовують ваш контент для спілкування з друзями та знайомими, репостять, пересилають у месенджерах. Чи хотілося б вам такого ефекту? Навряд чи хтось відмовиться.

Способи використання мемів

У створенні бізнес-мемів для просування компанії важливо враховувати три найважливіші моменти — тренди, вік аудиторії та її інтереси. Немає нічого сумнішого, ніж застарілий мем. Тому завжди тримайте руку на пульсі, щоб випадково не відкинути свою аудиторію в далекі 2000-ті (так, вони вже далекі). Пам’ятайте: що смішно 16-річним, найімовірніше, не зрозуміють 40-річні. І звичайно ж не намагайтеся пожартувати про нюанси ведення сільського господарства в спільноті брутальних байкерів і навпаки.

Найпростіший і найбезпечніший спосіб — використовувати універсальні меми, які будуть зрозумілі широкій аудиторії. Яскравим прикладом є Анджеліна Джолі у львівській кав’ярні та хлопчик, який так і не помітив зірку. Тоді про це фото говорили всі, і багато брендів не проґавили можливості використовувати популярне фото для ситуативного маркетингу. Це гарний спосіб показати, що ви на одній хвилі зі своєю аудиторією.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #2

Спосіб рівня «бог» — створювати меми для серйозних речей. Тут особливо цінується самоіронія. Ви зуміли не лише визнати помилку, а й пожартувати над собою? Є висока ймовірність, що лояльність вашої аудиторії помітно зросте.

Дуже показова ситуація — скандал навколо Укрпошти та бджіл із Закарпаття. Якось поштового оператора звинуватили в порушенні правил перевезення, що призвело до загибелі 8 мільйонів бджіл. Новина облетіла всі ЗМІ. Бджолярі збиралися подати до суду. Компанія зробила офіційну заяву, пообіцяла розібратися з інцидентом, але за добу бджоли почали оживати. Що зробила Укрпошта? Правильно, запостила мем. Культова фраза в підписі належить українському футболістові, котрий описував програш своєї команди у півфіналі кубка України.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #3

Переваги й недоліки мемів

Як і будь-який спосіб взаємодії з аудиторією, меми мають свої плюси й мінуси. Зупинимося на них докладніше.

Переваги мемів:

  • Легко поширюються. Користувачі охоче діляться контентом, який змусив їх усміхнутися, а отже, підвищуються органічні охоплення.
  • Викликають довіру. Якщо супроводжувати рекламу в інтернеті яскравим актуальним мемом, аудиторія сприйматиме її набагато краще.
  • Підвищують лояльність. Якщо мем сподобається користувачам, усі позитивні емоції від картинки асоціюватимуться з вашим брендом.
  • Дозволяють виділитися. Поки меми — не надто популярний прийом, їх використання вигідно відрізнятиме вас серед конкурентів.
  • Підвищують впізнаваність бренду. Користувачі поширюють мем — користувачі розповідають про вас. Важко вигадати будь-який інший тип контенту, який працював би настільки ефективно.

Недоліки мемів:

  • Можуть образити. У бажанні блискуче пожартувати можна образити частину своєї аудиторії, втратити підписників, а іноді й зіпсувати собі репутацію.
  • Недовго актуальні. Популярність більшості мемов триває максимум кілька днів. Сьогодні вийшла серія серіалу з кіноляпом, завтра з’явився мем, післязавтра він уже може бути неактуальним.
  • Можуть порушувати авторські права. Перш ніж використовувати мемного персонажа, переконайтеся, що ніхто не викупив на нього права. Правовласник може подати на вас до суду з вимогою виплати компенсації.
  • Здатні розмити ідентичність бренду. Якщо на ту саму тему в стрічці жартують усі, користувач не побачить бренду за мемом. Вчіться ловити момент — не встигли опинитися серед перших, відмовтеся від цієї ідеї.

Для того, щоб генерувати ідеї та створювати смішні меми, потрібно слідкувати за трендами, знати свою аудиторію та постійно переглядати референси. А щоб замість лояльності не отримати відписки та репутаційний скандал, дотримуйтесь основних правил:

  1. Уникайте гострих соціальних тем та провокацій — у мемах немає місця сексизму та порушення прав людини за релігійною, етнічною, расовою чи будь-якою іншою ознакою.
  2. Залишайтеся вірними своєму tone of voice — не потрібно переходити на сленг, якщо ви ніколи його не використовували або звертатися до користувача на ти замість звичного ви.
  3. Швидко приймайте рішення про публікацію — забудьте про тривалі погодження на всіх рівнях. Ви ризикуєте виглядати безглуздо, якщо запізнитеся з публікацією.
  4. Вивчайте свою аудиторію — так ви зможете створити мем, який буде максимально влучним, а значить, швидко завіруситься.
  5. Робіть максимально зрозумілі меми — подумайте, який мем ваш підписник зможе надіслати і другові, і мамі, і колезі. Такий контент завжди найпопулярніший.

Приклади використання мемів

Розглянемо, як українські бренди застосовують меми у своїх комунікаціях

Монобанк ще 2018 року рекламував свої продукти та послуги за допомогою милих котиків.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #4

Український маркетплейс одягу Kasta розповідає про свої переваги за допомогою мемів та образів, які викликають замилування. І ось уже реклама додаткових послуг на сайті онлайн-магазину виглядає менш дратівливою та банальною.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #5

Нова Пошта теж використовує котиків, щоби повідомити про відновлення роботи під час війни.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #6

Укрпошта та Театр на Подолі одного разу тонко пожартували над собою та конкурентами. Самоіронія Укрпошти безцінна. Героями цих мемів стали актори та режисер фільму «Французький вісник». Їхній стиль одягу на прем’єрі фільму в Каннах у 2021 році настільки відрізнявся, що фото стало популярним, не встигнувши з’явитися в мережі.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #7

Коли Борис Джонсон оголосив про відставку в липні 2022-го, у Kasta повідомили, що чекають на британського прем’єр-міністра в Україні і вже підготували спеціальний набір.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #8

Першого відкриття McDonald's в Україні з початку війни чекала вся країна. Тут бренди теж не оминули можливості пожартувати. Сільпо додав до свого мему відсилку до обіцянок Олексія Арестовича про кінець війни за 2–3 тижні. Укрпошта нагадала про час, коли українці шикувалися в довгі черги до відділень за марками з кораблем.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #9

І насамкінець — яскравий приклад того, як можна використати безглузду пропаганду з гумором та користю для бренду. У вересні 2022 року російські ЗМІ опублікували новину з фейковим оголошенням ніби-то в українській школі. У тексті оголошення було стільки помилок, що воно відразу стало мемом серед українців. ПриватБанк підхопив хвилю і створив креатив на цю тему, принагідно розповівши про найпопулярніші послуги. Пост набрав небувалу як для сторінки банку кількість охоплень.

Чи потрібні меми для бізнесу? Використання мемів у рекламних кампаніях #10

Підіб’ємо підсумки: меми вже стали самостійною одиницею контенту й можуть використовуватися практично в будь-якій сфері. Дотепні висловлювання та смішні картинки підвищують лояльність до бренду та легко стають вірусними. Головне — добре знати інтереси аудиторії та стежити за популярними трендами.

Faq

Чому меми можуть бути корисними для бізнесу?

Меми корисні для бізнесу, бо так ви демонструєте, що знаходитесь на одній хвилі зі своєю аудиторією, розумієте її інтереси та стежите за сучасними трендами. Гумор дозволяє привернути увагу клієнта, достукатися до нього в епоху рекламної сліпоти та інформаційного терору, зробити рекламу менш дратівливою, а головне — такою, що чіпляє.
 

Як підібрати відповідні меми для свого бізнесу?

Найпростіший і найбезпечніший спосіб — використовувати універсальні меми, які будуть зрозумілі широкій аудиторії. Також можна створювати меми для серйозних речей. Тут особливо цінується самоіронія. Ви зуміли не лише визнати помилку, а й пожартувати над собою? Є висока ймовірність, що лояльність вашої аудиторії помітно зросте.